TINC DRET A LA RAI

Si segueix en atur i no té dret a la prestació contributiva ni al subsidi per desocupació, pot sol·licitar la renda activa d'inserció (RAI).

Haurà de sol·licitar cita prèvia per presentar la sol·licitud en el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Si és persona aturada de llarga durada o persona amb discapacitat, prèviament, haurà d'acreditar davant el servei públic d'ocupació autonòmica de la seva oficina la realització d'accions de cerca activa d'ocupació (BAE).

  • Estar aturat i inscrit com a demandant d'ocupació, mantenir aquesta inscripció durant tot el període de percepció de la prestació i subscriure el compromís d'activitat.
  • Ser menor d'anys.. 65
  • No tenir ingressos mensuals propis superiors a el 75 % del salari mínim interprofessional (SMI), exclosa la part proporcional de dues pagues extraordinàries. (Quanties per aquest any). Les rendes es computaran pel seu rendiment íntegre o brut. El rendiment que procedeixi d'activitats empresarials, professionals, agrícoles, ramaderes o artístiques, es computarà per la diferència entre els ingressos i despeses necessàries per a la seva obtenció. Els guanys patrimonials es computaran per la diferència entre els guanys i les pèrdues patrimonials.
  • Si té cònjuge i/o fills menors d'anys 26 o majors discapacitats, o menors acollits, únicament s'entendrà complert el requisit de manca de rendes quan la suma de les rendes de tots els integrants de la seva unitat familiar així constituïda, incloent-li a vostè, dividida pel nombre de membres que la componen, no supera el % 75 del SMI, exclosa la part proporcional de dues pagues extraordinàries.
  • No haver estat beneficiari de la RAI en 365 els dies naturals anteriors a la data de sol·licitud d'admissió al programa, excepte en el cas de víctimes de violència de gènere o víctimes de violència domèstica i persones amb discapacitat.
  • No haver estat beneficiari de tres drets al programa de renda activa d'inserció anteriors.

Aturats de llarga durada

Persones amb discapacitat

Emigrants retornats

Víctimes de violència de gènere o de violència domèstica

Més informació sobre la Renda Activa d'Inserció (RAI)

Pots obtenir més informació en el telèfon d'atenció a la ciutadania.

La RAI es concedeix durant 11 mesos com a màxim i es cobra amb efectes de l'endemà a la sol·licitud.

La quantia mensual d'aquesta ajuda és el % 80 de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM). (Quanties per aquest any)

A més pot obtenir altres ajudes:

  • Si és víctima de violència de gènere o domèstica i s'ha vist obligada a canviar la seva residència en els dotze mesos anteriors a la sol·licitud d'admissió al programa o durant la seva permanència en aquesta, pot sol·licitar una ajuda suplementària de tres mensualitats de la RAI, en un pagament únic sense que això minore la durada d'aquesta renda, i la podrà percebre una sola vegada per cada dret d'admissió a la RAI.
  • Si comença a treballar com a persona autònoma o es col·loca per compte d'altri a temps complet, se suspèn el pagament de la RAI i té dret a una ajuda equivalent a el 25 % de la quantia de la mateixa durant un màxim de 180 dies, sense que això redueixi la durada de la RAI pendent de percebre.
  • Si es col·loca a temps parcial es deduirà de l'import de la RAI la part proporcional al temps treballat i el període pendent de percebre mentre es mantingui la compatibilitat, s'ampliarà en la mateixa proporció. 

El pagament de la RAI es realitzarà per mensualitats de 30 dies, entre els dies 10 i 15 del mes immediat següent al que correspongui la meritació. S'efectuarà, excepte excepcions, mitjançant l'abonament en el compte de l'entitat financera que indiqui, sempre que sigui titular de la mateixa. 

Per poder accedir a la RAI haurà de presentar la següent documentació:

  • Model oficial de sol·licitud.
  • Identificació del sol·licitant i, si escau del conyúge i/o dels fills o filles que conviuen o estan al seu càrrec i que figuren en la sol·licitud (bastarà amb l'exhibició dels documents):
    • Espanyols: Document Nacional d'Identitat (DNI) o passaport.
    • Estrangers residents a Espanya:
      • Comunitaris: Certificat de registre de ciutadà de la Unió Europea en el qual consta el NIE, juntament amb el passaport o document identificatiu al seu país d'origen.
      • No comunitaris: Targeta d'Identitat d'Estrangers (TIE) en la qual consta el NIE, i el passaport.
  • Qualsevol document bancari en el qual figuri el número de compte de la qual sigui TITULAR i on desitgi percebre la prestació.
  • Llibre de Família o document equivalent en el cas d'estrangers.
  • Si l'hi demanen en l'oficina d'ocupació haurà de lliurar un justificant de rendes. Si al·lega com carrega fills majors d'anys 26 discapacitats, ha d'aportar un certificat de discapacitat i del grau reconegut expedit per l'INSS, per l'IMSERSO o per l'organisme competent de la comunitat autònoma

La condició de persona amb discapacitat de grau igual o superior a el 33% s'acredita amb algun dels següents documents:

  • Resolució o certificat expedit per l'Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO) o òrgan competent de la comunitat autònoma.
  • Resolució de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) on es reconegui la condició de pensionista per incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa.
  • Resolució del Ministeri d'Hisenda o del Ministeri de Defensa on es reconegui una pensió de jubilació o retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat.

En cas d'accedir al programa per ser treballador emigrant retornat haurà d'aportar:

  • Si torna d'un país membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu, formulari O1 o I-301.
  • En el cas dels emigrants de Suïssa, certificat de l'Agregaduría Laboral d'aquest país o formulari O1.
  • Si retorna d'Austràlia, formulari d'enllaç.
  • Si torna d'un país que no sigui membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu o amb el qual no existeixi conveni sobre protecció per desocupació: Certificació emesa per les Àrees i Dependències Provincials de Treball i Assumptes Socials de les Delegacions o Subdelegacions de Govern en la qual consti la data de tornada i el temps treballat al país d'emigració.

D'accedir a la RAI com a víctima de violència de gènere o víctima de violència domèstica haurà d'acreditar tal condició aportant sentència judicial, ordre de protecció judicial, informe del Ministeri Fiscal o informe dels serveis socials de l'administració pública competent (autonòmica o local) o casa d'acolliment, on s'indiqui que rep assistència per aquesta circumstància.

En el supòsit d'accedir a la RAI per ser persona aturada de llarga durada o persona amb discapacitat, prèviament haurà d'acreditar davant el servei públic d'ocupació autonòmica de la seva oficina la realització de, almenys, tres accions de cerca activa d'ocupació (BAE).

Solament si l'entitat gestora ho sol·licita, haurà d'aportar el justificant de rendes.

Pot obtenir més informació en el telèfon d'atenció a la ciutadania.

La RAI es podrà sol·licitar una vegada que es compleixin els requisits d'accés, segons el col·lectiu al que es pertanyi.

La meritació de la quantia de la RAI s'iniciarà a partir de l'endemà a la data de sol·licitud d'admissió.

La sol·licitud podrà presentar-la a través de: