Traducción automática
El presente sitio Web está traducido a varias lenguas españolas oficiales en sus respectivos territorios, de conformidad con lo establecido en el artículo 3 de la Constitución Española de 1978 y sus Estatutos de Autonomía.
Las lenguas son el catalán, el euskera, gallego, valenciano, inglés y francés. Se advierte que, con carácter general, puede existir un desfase entre la versión en castellano y en las otras lenguas, derivado del proceso de traducción a las mismas.
Preguntas Frecuentes
Categorías de ayudas
Preguntas frecuentes sobre prestaciones por desempleo
Preguntas frecuentes Garantía Juvenil
Preguntas frecuentes sobre identificación electrónica
Preguntas frecuentes sobre prestaciones por desempleo
Els qui,a partir del de 1 novembre de 2024 , inicien un nou subsidi i troben una ocupació a temps complet o parcial podran seguir percebent el subsidi com un complement de suport a l'ocupaciódurant 180 dies.
Sí,a partir del de 1 novembre de 2024 , els qui inicien un subsidi per desocupació mantenint un o diversos contractes a temps parcial podran percebre el subsidi com un complement de suport a l'ocupaciódurant un màxim de 180 dies
Per a l'exercici 2024 , que es presenta durant l'any 2025 , el SEPE no t'exigirà la presentació de la declaració d'IRPF. Si no tens obligació de presentar-la segons el que determine la normativa tributària, no hauràs de fer-ho per a seguir cobrant o accedir a la teua prestació o subsidi.
Per a sol·licitar una prestació contributiva a través d'Internet necessites tindre certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve, i estar inscrit o inscrita com a demandant d'ocupació en el servici d'ocupació autonòmica o si residixes a Ceuta o Melilla, en el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).
Hauràs d'accedir a la Seu Electrònica del SEPE, en la direcció https://sede.sepe.gob.es, dins de l'apartat "Procediments i servicis electrònics", clicant en "Persones", i dins d'este apartat seleccionant l'enllaç "Sol·licite i reconega la seua prestació contributiva".
Es mostra una "Guia d'ús" de l'aplicació i un "Videoguía per a sol·licitar la prestació contributiva" .
D'altra banda, també pots formalitzar una sol·licitud provisional d'accés a la protecció per desocupació enviant el formulari de presolicitud:
En cas de ser necessari, el SEPE es posarà en contacte amb tu per telèfon o per correu electrònic per a completar la informació o requerir documentació indispensable.
Presentada la sol·licitud de prestacions, el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) està obligat a dictar resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la a la persona interessada. Una vegada siga resolta la teua sol·licitud de prestacions, rebràs en el teu domicili o en el qual ens hages facilitat per a les notificacions, la resolució del SEPE comunicant-te si la teua sol·licitud ha sigut aprovada o denegada, indicant-te els motius en este últim cas.
No obstant açò, en qualsevol moment, podràs informar-te sobre l'estat de tramitació del teu expedient:
- En la pàgina Web del SEPE(si disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve.
- En el nostre servici d'atenció telefònicaa la ciutadania.
- En l'oficina de prestacions en la qual vas presentar la teua sol·licitud, prèvia petició de cita (per telèfono en la Web del SEPE).
Si transcorreguts tres mesos des de la data de presentació de la seua sol·licitud, no has rebut la resolució, podràs entendre que t'ha sigut denegada per silenci administratiu. En este cas, podràs presentar una reclamació prèvia a la via judicial.
Si residixes en una Comunitat Autònoma, per a inscriure't com a demandant d'ocupació, has de fer-ho en l'oficina del servici públic d'ocupació d'esta que et corresponga segons el teu domicili.
Has d'acudir personalment amb un document d'identificació (en cas de ser estranger o estrangera, també el permís de residència i/o treball), la cartilla de la Seguretat Social (en el supòsit de ser estrangera o estranger, este document ho aportaràs si has treballat abans a Espanya) i justificants de titulació professional o acadèmica, si estàs en possessió d'alguna.
Si residixes a Ceuta o Melilla, has d'inscriure't com a demandant d'ocupació en l'oficina del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) que et corresponga pel teu domicili, amb la documentació indicada en el paràgraf anterior.
Sol·licitar una prestació per desocupació és una obligació personal. Pots sol·licitar-la a través de la Web del Servici Públic d'Ocupació Estatal sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
También puedes presentar la solicitud presencialmente en la oficina de prestaciones (oficina de empleo en el caso de Ceuta y Melilla) que te corresponda según tu domicilio, previa petición de cita a través de Internet o llamando por teléfono.
Per a formular la sol·licitud per mitjà de representant, hauràs d'acreditar tal representació per qualsevol mitjà vàlid en dret que deixe constància fidedigna, o mitjançant la teua declaració en compareixença personal.
La legislació de procediment administratiu permet també presentar la sol·licitud en els registres de qualsevol òrgan administratiu que pertanga a l'Administració General de l'Estat, a la de la teua Comunitat Autònoma, a la d'alguna de les entitats que integren l'Administració Local, en les oficines de correus, en les representacions diplomàtiques o oficines consulars d'Espanya en l'estranger, o en qualsevol altre registre que establisquen les disposicions vigents.
Has de tindre en compte que per a poder cobrar una prestació per desocupació, és necessari estar inscrit o inscrita com a demandant d'ocupació. Per a inscriure't, has d'acudir personalment a l'oficina d'ocupació de la Comunitat Autònoma o de Ceuta o Melilla que et corresponga segons el teu domicili.
Si abandones un treball de forma voluntària, no pots percebre la prestació per desocupació ja que segons establix la normativa legal, per a poder cobrar una prestació per desocupació és necessari que la baixa en el treball no s'haja produït de forma voluntària, doncs el sistema de protecció per desocupació protegix a les persones treballadores que volen i poden treballar però manquen d'ocupació.
Si posteriorment treballes en una nova empresa i novament cesses per no superar el període de prova per decisió de l'empresari o l'empresària, i no han transcorregut més de tres mesos des que vas cessar voluntàriament en l'empresa anterior, tampoc tindràs dret a una prestació per desocupació. No obstant açò, sí podràs percebre aquesta prestació si el cessament en la segona empresa de forma involuntària es deu a un motiu diferent al de no superar el període de prova (per exemple si cesses per finalització del contracte) amb independència del temps transcorregut des de la data de la baixa voluntària anterior.
Si després de cessar dos vegades per no superar el període de prova a instàncies de l'empresari, iniciares un nou treball, en el qual també cessares a instàncies de l'empresari per no superar el període de prova, únicament podràs percebre prestacions per desocupació si des del segon cessament per no superar el període de prova fins al tercer i últim cessament, hagueren transcorregut tres mesos.
Quan finalitzes un contracte inferior a un any i la teua prestació contributiva no es trobe esgotada, podràs sol·licitar la represade la mateixa, la qual cosa suposarà el dret a percebre la prestació pel període que reste i amb les bases i topalls que correspongueren en el moment de la suspensió.
Les cotitzacions realitzades pel teu últim treball no afecten a la durada de la prestació que tens reconeguda, però sí es tindran en compte per a l'accés a una prestació posterior.
Encara que la teua prestació per desocupació anterior no s'haja extingit per la realització d'un treball per compte d'altri de durada igual o superior a dotze mesos, pots optar per reprendre eixe dret o per sol·licitar un de nou, sempre que amb posterioritat al reconeixement inicial d'aquell, acredites un nou període d'ocupació cotitzada d'almenys 360 dies, així com el compliment dels altres requisits exigits.
Si després de la situació legal de desocupació no sol·licites expressament el reconeixement d'un nou dret i optes per sol·licitar la represa del dret suspès, se't reprendrà eixe dret i els períodes d'ocupació cotitzada des del seu naixement es tindran en compte per al reconeixement d'un dret posterior.
Si després de la situació legal de desocupació sol·licites expressament el reconeixement d'un nou dret, se't reconeixerà el nou dret sol·licitat i l'anterior es considerarà extingit amb caràcter general.
Per a percebre les prestacions per desocupació és obligatori inscriure's com a demandant d'ocupació.
El Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) suspendrà l'abonament de les prestacions durant els períodes en els quals no figures inscrita o inscrit com a demandant d'ocupació en el Servici Públic d'Ocupació, llevat que et trobes treballant per compte d'altri i compatibilitzant la prestació o el subsidi com a complement de suport a l'ocupació, i ho reprendrà a partir de la data en què acrediten la nova inscripció, prèvia compareixençadavant el SEPE, llevat que procedisca el manteniment de la suspensió de la prestació o la seua extinció per alguna de les causes previstes en la norma.
Més informació en: Obligacions, infraccions i sancions.
Com a persona beneficiària de prestacions per desocupació tens obligació de comunicar la teua col·locació al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), independentment que puga conéixer-se per altres mitjans. L'empresa que firma el contracte no té obligació d'informar sobre este tema.
La consecuencia de no comunicar la colocación podría ser la pérdida de la prestación por una sanción.
Pots comunicar-nos la teua baixa en la prestació a través d'Internet en la pàgina del SEPE. Per a açò necessites certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve. També pots comunicar-ho per telèfon, així com en l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla) que et corresponga pel teu domicili.
Amb independència de la mitjana ponderada de la prestació contributiva esgotada, de la jornada de treball realitzada en últim treball previ a l'accés a la mateixa, i de la jornada realitzada en els treballs per compte d'altri anteriors a la sol·licitud del subsidi per cotitzacions insuficients, no s'aplicarà percentatge algun de parcialitat als subsidis el fet causant dels quals tinga lloc a partir del 1 dia de novembre de 2024 .
A partir del de 1 novembre de 2024 , amb l'entrada del Reial decret Llei 2 / 2024 , de 21 de maig, si en la data de l'esgotament de la prestació contributiva eres menor d'anys, 45 no tens responsabilitats familiars, i complixes el requisit de manca de rendes pròpies, és necessari que la prestació contributiva esgotada haja tingut una durada de, almenys, 360 dies i complisques la resta de requisits.
Els qui,a partir del de 1 novembre de 2024 , inicien un nou subsidi i troben una ocupació a temps complet o parcial podran seguir percebent el subsidi com un complement de suport a l'ocupaciódurant 180 dies.
Sí,a partir del de 1 novembre de 2024 , els qui inicien un subsidi per desocupació mantenint un o diversos contractes a temps parcial podran percebre el subsidi com un complement de suport a l'ocupaciódurant un màxim de 180 dies
Si a 1 data de novembre d'eres 2024 persona beneficiària d'un programa de Renda activa d'inserció, continuaràs sent persona beneficiària d'aquest programa fins a la seua extinció.
A partir del de 01 novembre de 2024 , la prestació i el subsidi es podran compatibilitzar amb la realització de pràctiques formatives, pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació o programes de formació per a l'ocupació, tant si són remunerades com si no.
La prestació i el subsidi es podran compatibilitzar amb la percepció de prestacions econòmiques no contributives de la Seguretat Social, com és l'ingrés mínim vital i amb qualsevol tipus de rendes mínimes, salaris socials o ajudes anàlogues d'assistència social concedides per qualsevol Administració Pública.
En el cas que el SEPE t'haja notificat el requeriment d'una quantitat indeguda, des del de 21 desembre des 2023 pot sol·licitar la compensació parcial de la mateixa, que et permetrà cobrar una part de la prestació o subsidi reconegut, sempre que es present amb anterioritat a l'inici de la seua recaptació en via executiva.
En el cas que el SEPE t'haja notificat el requeriment d'una quantitat indeguda i no pugues afrontar el pagament íntegre en el termini de 30 dies següents a ser notificat, podràs presentar una sol·licitud de fraccionament de pagament que incloga la teua proposta per a liquidar les quantitats en quotes mensuals, fins a un màxim d'anys.. 5
Per a l'exercici 2024 , que es presenta durant l'any 2025 , el SEPE no t'exigirà la presentació de la declaració d'IRPF. Si no tens obligació de presentar-la segons el que determine la normativa tributària, no hauràs de fer-ho per a seguir cobrant o accedir a la teua prestació o subsidi.
Podràs accedir al subsidi per a majors de cinquanta-dos anys si acredites les cotitzacions exigides per a açò, sempre que anteriorment hages percebut un altre subsidi diferent del SIGUEU (la RAI no és un subsidi i solament si has esgotat esta no es té accés) i que, des d'aleshores, hages mantingut la inscripció com a demandant d'ocupació de manera ininterrompuda, o amb interrupcions inferiors a 90 dies naturals o que es deguen a la realització d'activitat. Per a presentar la teua sol·licitud hauràs de demanar cita prèvia.
Si tens 54 anys i fa quasi un any que vas acabar de cobrar el subsidi de desocupació per haver esgotat la prestació contributiva i des d'aleshores no has treballat, pots tindre dret al subsidi per a persones treballadores majors d'anys, 52 si complixes els requisits de cotització exigits per a açò i les teues rendes mensuals no superen el 75 per cent del salari mínim interprofessional, exclosa la part proporcional de les pagues extraordinàries, sempre que des que vas accedir al subsidi anterior hages mantingut la inscripció com a demandant d'ocupació de manera ininterrompuda, o amb interrupcions inferiors a 90 dies naturals o que es deguen aquestes interrupcions a la realització d'algun treball.
Per a cobrar la prestació per desocupació no és necessari que presents demanda enfront de l'acomiadament davant el Jutjat social, tampoc que l'acomiadament siga qualificat com a procedent, improcedent o nul per resolució judicial. La comunicació d'aquest acomiadament per part de l'empresari o l'empresària és suficient per a justificar la situació legal de desocupació i sol·licitar les prestacions per desocupació.
Açò no t'impedix la possibilitat de reclamar enfront de l'acomiadament simultàniament. En este cas, una vegada es resolga la reclamació, podràs presentar una nova sol·licitud de prestació per desocupació, en este cas, si l'acomiadament és considerat procedent o improcedent o si hi ha o no salaris de tramitació, es modificarà la resolució de la prestació de desocupació que estaves percebent en el cas que fóra necessari.
Més informació en la secció: "En quina situació et trobes?"
Si trabajas en una empresa de un familiar por consanguinidad o afinidad hasta 2 º grado y eres un empresario o empresaria individual, no tienes derecho a percibir las prestaciones por desempleo si convives con él o ella y no hay evidencia del carácter laboral de la relación.
Per a açò, es valoraran totes les dades de forma conjunta que proven la relació laboral: temps de prestació de servicis i de cotització a la Seguretat Social, si hi ha hagut modificació del règim d'afiliació, si formes part d'un altre nucli familiar, existència d'un treball efectiu, llunyania o proximitat del grau de parentiu, antecedents respecte a la percepció de prestacions per cessament en una relació laboral anterior amb el mateix empresari o empresària, etc.
No obstant açò, sí tindries dret a cobrar les prestacions si no convius amb el teu familiar, si l'empresa és una societat mercantil o laboral i no tens una participació social en la mateixa.
No tindries dret a desocupació si la participació en el capital social del teu familiar que conviu amb tu aconseguix, almenys el % 50 del capital social, excepte prova en contrari. Sí tindries dret si aquesta participació en el capital social no aconseguix el % 50 o no convius amb familiars titulars d'aquest percentatge.
Si el teu pare o mare és persona treballadora autònoma pot contractar-te com a treballador o treballadora per compte d'altri si eres menor d'anys, 30 encara que convisques amb ell o ella, en este cas no cotitzaràs per desocupació ni tindràs protecció per desocupació. Però si cesses en aquest treball, pots acreditar situació legal de desocupació i si tens cotitzacions anteriors suficients i complixes la resta de requisits, podràs obtindre la prestació per desocupació o el subsidi per desocupació per cotització insuficient.
Si complixes 30 anys i continues treballant amb els teus progenitors i presenten davant la Tresoreria General de la Seguretat Social la declaració de tots dos (del progenitor i teua) en la qual faça constar la teua condició com a persona treballadora per compte d'altri, podràs a partir d'aleshores cotitzar per desocupació.
Si eres una persona treballadora fixa discontínua sí podràs cobrar la prestació per desocupació quan deixes de treballar, en els períodes d'inactivitat productiva entre campanyes.
Si perceps la prestació per desocupació per ser una persona treballadora fixa discontínua, una vegada que reinicies l'activitat, si treballes a temps parcial, no podràs compatibilitzar la prestació i el treball a temps parcial, quan esta mateixa relació laboral fóra determinant per a haver accedit a la prestació. En tal cas, la prestació se suspendrà.
Les persones treballadores fixes discontínues podran tindre dret al subsidi per desocupació per a persones majors d'anys 52 quan el fet causant del mateix es produïsca a partir del de 2 març de 2022 .
Si abandones un treball de forma voluntària, no pots percebre la prestació per desocupació ja que segons establix la normativa legal, per a poder cobrar una prestació per desocupació és necessari que la baixa en el treball no s'haja produït de forma voluntària, doncs el sistema de protecció per desocupació protegix a les persones treballadores que volen i poden treballar però manquen d'ocupació.
Si posteriorment treballes en una nova empresa i novament cesses per no superar el període de prova per decisió de l'empresari o l'empresària, i no han transcorregut més de tres mesos des que vas cessar voluntàriament en l'empresa anterior, tampoc tindràs dret a una prestació per desocupació. No obstant açò, sí podràs percebre aquesta prestació si el cessament en la segona empresa de forma involuntària es deu a un motiu diferent al de no superar el període de prova (per exemple si cesses per finalització del contracte) amb independència del temps transcorregut des de la data de la baixa voluntària anterior.
Si després de cessar dos vegades per no superar el període de prova a instàncies de l'empresari, iniciares un nou treball, en el qual també cessares a instàncies de l'empresari per no superar el període de prova, únicament podràs percebre prestacions per desocupació si des del segon cessament per no superar el període de prova fins al tercer i últim cessament, hagueren transcorregut tres mesos.
En primer lloc, cal diferenciar entre si vas a percebre una prestació contributiva o assistencial (subsidi).
En el cas que es tracte d'una prestació contributiva, les filles o fills que es troben al teu càrrec, menors d'anys 26 o majors d'aquesta edat amb discapacitat o menors acollits que no perceben rendes podran augmentar els topalls mínim o màxim de la teua prestació.
Si accedixes a un subsidi, s'entendrà per responsabilitats familiars tindre a càrrec al cònjuge, filles i fills menors de vint-i-sis anys o majors incapacitats, o menors acollits, quan la renda del conjunt de la unitat familiar així constituïda, inclòs el sol·licitant, dividida pel nombre de membres que la componen, no supere el % 75 del salari mínim interprofessional, exclosa la part proporcional de dos pagues extraordinàries.
Per açò, pots acreditar responsabilitats o càrregues familiars respecte d'un cònjuge, però no respecte d'una parella de fet.
Si eres una persona separada legalment o divorciada, es consideraran càrregues familiars les filles i fills comuns del matrimoni quan convisquen amb tu, sempre que reunisquen els requisits d'edat (menors d'anys 26 o majors amb discapacitat) i manquen de rendes pròpies.
Si no conviuen amb tu però tens l'obligació, per sentència o conveni regulador, de pensió d'aliments, també es consideren càrregues familiars si complixen els requisits citats.
La separació de fet, quan no hages presentat demanda de nul·litat, separació o divorci o el jutge no haja dictat les mesures provisionals, no suposa la dissolució conjugal i els cònjuges seguixen obligats a sostindre les càrregues del matrimoni.
La separació de fet no canvia la composició de la unitat familiar ni el sistema de càlcul de rendes, per la qual cosa no s'exclourà al cònjuge ni les seues rendes de la unitat familiar. No obstant açò, podràs excloure al teu cònjuge de la unitat familiar, si justifiques que t'han admès a tràmit la demanda de nul·litat, separació o divorci, encara que no hi haja sentència ni acte judicial adoptant mesures provisionals.
En cas de matrimoni, si el teu cònjuge tinguera filles o fills d'una altra relació i conviuen amb el matrimoni, formaran part de la unitat de convivència i podràs al·legar-los com a càrrega, sempre que siguen menors d'anys 26 o majors amb discapacitat o siguen menors en acolliment, i complisquen el requisit de mancar de rendes superiors a el 75 % del salari mínim interprofessional.
No obstant açò, si tens parella de fet, les filles i fills de la teua parella no podran al·legar-se com a càrrega ni podran tindre's en compte els seus ingressos per a determinar si tens responsabilitats familiars. Així mateix, tampoc podràs al·legar com a càrrega a la teua parella de fet.
Com a excepció, si eres víctima de violència de gènere, per a establir si tens càrregues familiars, no es considera membre de la seua unitat familiar al teu agressor, ni es tenen en compte les seues rendes.
Es considera parella de fet la constituïda amb anàloga relació d'afectivitat a la conjugal per els qui, no trobant-se impedits per a contraure matrimoni, no tinguen vincle matrimonial, ni constituïda parella de fet amb una altra persona i acrediten mitjançant certificació de la inscripció en algun dels registres específics existents en les Comunitats Autònomes o Ajuntaments del lloc de residència, si escau, o document públic en el qual conste la constitució d'aquesta parella. Tant l'esmentada inscripció com la formalització del corresponent document públic hauran d'haver-se produït amb una antelació mínima de dos anys respecte de la data de la sol·licitud del subsidi. No s'exigirà el requisit d'inscripció en un registre de parelles de fet, ni constitució d'aquesta parella en document públic, en el cas que es tinguen fills o filles comunes.
Si mentre perceps el subsidi per desocupació canvia la teua situació econòmica o familiar, o la de la teua unitat familiar (si tens un subsidi amb responsabilitats familiars), o obtens rendes superiors en càlcul mensual, a el 75 % del salari mínim interprofessional, exclosa la part proporcional de dos pagues extraordinàries (quanties per a enguany), durant menys de 12 mesos, se suspèn el subsidi i quan deixes de rebre aquestes rendes podràs reprendre-ho. Si passats els 12 mesos seguix incomplint el requisit, el subsidi s'extingirà.
En tot cas, tens obligació de comunicar en l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla) el canvi en la situació econòmica i de sol·licitar la baixa, si escau, en les prestacions per desocupació, en el moment en què es donen situacions que produïsquen la suspensió o l'extinció de la prestació o quan deixes de reunir els requisits exigits per a percebre-la.
Si per a accedir al subsidi que tens aprovat no s'exigia tindre responsabilitats familiars, hauràs de comunicar solament quan varien les rendes del perceptor, doncs en el cas que varien els ingressos de la resta de membres de la unitat familiar, podràs continuar percebent aquest subsidi i no serà necessari comunicar la variació en l'oficina de prestacions.
Tín en compte que les rendes es computen pel seu import brut.
Per a tindre dret a la prestació contributiva per desocupació, hauràs de tindre cotitzat a desocupació, almenys, 360 dies en els últims 6 anys.
No obstant açò, hi ha algunes situacions en les quals les persones treballadores poden tindre accés a un subsidi per desocupació, encara que no hagen treballat anteriorment a Espanya, sempre que reunisquen una sèrie de requisits. Estes situacions són:
- Ser emigrant que torna a Espanya.
- Ser víctima de violència de gènere, o de violència sexual, o de violència exercida per sus padres o els seus fills.
Per a més informació pot cridar al telèfon d'atenció a la ciutadania.
Si has trabajado 420 días tienes derecho a cuatro meses de prestación, como si hubieras trabajado 360 días. Los días que sobran no se pueden guardar para otra prestación.
Els dies de prestació es calculen segons una escala que es dividix en trams de dies d'ocupació cotitzada (de 360 539 a dies cotitzats = 120 dies de dret; de 540 719 a = 180 dies; de 720 899 a = 240 dies, etc.).
En el teu cas, en acreditar un total de 420 dies, se t'aplica el tram que abasta entre 360 i 539 dies cotitzats, per la qual cosa et corresponen 120 dies de prestació. Eixe mateix dret hagueres tingut per treballar 360 dies o el màxim del tram, en este cas 539 .
Els dies que sobren no poden utilitzar-se per a accedir a una altra prestació posterior.
Si cesses en un contracte de treball per motius aliens a la teua voluntat, podràs tindre dret a una prestació per desocupació si reunixes la resta de requisits legalment exigits:
a) Estar afiliada o afiliat a la Seguretat Social i en situació d'alta o assimilada a l'alta.
b) Tindre cobert el període mínim de cotització de 360 dies dins dels sis anys anteriors a la situació legal de desocupació.
c) Trobar-se en situació legal de desocupació, acreditar disponibilitat per a buscar activament ocupació i per a acceptar col·locació adequada a través de la subscripció de l'acord d'activitat.
d) No haver complit l'edat ordinària per a la jubilació, excepte quan no tingueres acreditat el període de cotització requerit per a açò o es tracte de supòsits de suspensió de contracte o reducció de jornada.
i) Estar inscrita o inscrit com a demandant d'ocupació en el servici públic d'ocupació competent.
Si eres una persona treballadora estrangera i residixes o estàs de forma legal a Espanya, tindràs dret a beneficiar-te de les prestacions per desocupació en les mateixes condicions que les persones treballadores de nacionalitat espanyola.
Si al pasar a la situación de excedencia voluntaria en tu empresa, solicitas la prestación por desempleo, se te denegará porque no tienes situación legal de desempleo.
Si estant en excedència voluntària, treballes en una altra empresa diferent i en finalitzar el teu contracte per causes alienes a la teua voluntat sol·licites la prestació per desocupació, podries tindre dret a la mateixa:
- Si la durada de l'excedència voluntària no ha finalitzat quan es produïx la situació legal de desocupació. En este cas, si la durada de la prestació supera la de l'excedència, cobraràs la prestació fins que finalitze aquesta excedència. En eixe moment la prestació se suspendrà, ja que has de sol·licitar la teua reincorporació a l'empresa i esperar la seua resposta. Si l'empresa manifesta la impossibilitat d'acceptar la teua reincorporació per falta de vacant adequada, o denega la mateixa en eixe moment però admet el reingrés en una data futura, podràs continuar percebent la prestació per desocupació fins hui de reincorporació a l'empresa o fins que la prestació finalitze.
- Si el termini de durada de l'excedència voluntària ja haguera transcorregut quan sol·licites la prestació per desocupació o no estiguera previst un període mínim de durada de l'excedència concedida. En este cas, és obligatori sol·licitar primer el reingrés en l'empresa. Mentre l'empresa no et responga, no és possible resoldre la sol·licitud de prestació per desocupació, per no tindre situació legal de desocupació. Si l'empresa respon que en eixe moment no et pots reincorporar, ja tindries situació legal de desocupació i es podria resoldre la teua sol·licitud de prestació.
Si finalitzes el contracte a temps complet que tens amb la seua empresa i la mateixa empresa li vol fer un de nou a temps parcial, en tractar-se de dos contractes diferents, tindràs dret a una prestació per desocupació parcial, la quantia de la qual correspondrà al percentatge de jornada que no treballes.
Si estàs cobrant el subsidi per desocupació sí poden percebre-ho altres membres de la seua unitat familiar, sempre que complisquen els requisits exigits (responsabilitats familiarsirendes, si escau).
Si eres conseller/a o administrador/a de una societat mercantil pots percebre prestacions per desocupació si:
- A més vas exercir un lloc com a persona treballadora per compte d'altri en la societat.
- L'acompliment del càrrec no va suposar funcions de direcció o gerència.
- No posseïxes el control efectiu de la societat.
No pots percebre prestacions si:
- Posseïxes el control efectiu de la societat.
- Vas realitzar funcions de direcció o gerència de la societat.
No obstant açò, per ser esta una situació assimilada a persona treballadora per compte d'altri (encara que sense cotització per desocupació, a l'efecte de la Seguretat Social), podràs sol·licitar prestacions per desocupació després de cessar en la relació laboral. En este cas, per al càlcul del període d'ocupació cotitzat, es tindrien en compte les cotitzacions dels sis anys anteriors a l'inici d'eixa última relació laboral en la direcció i com a conseller o consellera, o com a administradora o administrador.
El període d'excedència per cura d'un fill o filla no computa com d'ocupació cotitzada per a les prestacions per desocupació. No obstant açò, quan sol·licites una prestació per desocupació l'inici del període dels sis anys anteriors a la situació legal de desocupació que es té en compte per al càlcul dels dies cotitzats, retrocedirà tant temps com hages romàs en excedència.
La situació d'excedència, no superior a tres anys, per a atendre a cura de cada fill o filla, es considera situació assimilada a l'alta.
Si varia el nombre de fills o filles al teu càrrec mentre perceps la prestació per desocupació, podria afectar a la seua quantia, doncs caldria revisar els topalls mínim i màxim d'aquesta quantia. Si canvia la situació del teu cònjuge, no afecta a la prestació per desocupació.
Si estàs percebent el subsidi per desocupació i es produïx una variació en la situació de les persones que componen la unitat familiar (incloent el teu cònjuge) per diverses causes (col·locació o desocupació, naixement o defunció, entre altres), pot afectar al manteniment del subsidi si per a accedir a ell vas haver de demostrar responsabilitats familiars, o fins i tot pot suposar la variació en el tipus de subsidi que perceps si passes de no tindre càrregues a tindre-les en els dotze mesos següents al fet causant del subsidi per desocupació.
És molt important comunicar al Servici Públic d'Ocupació Estatal els canvis que es produïsquen en el nombre de membres de la seua unitat familiar i en la situació econòmica o laboral d'els qui la componen perquè es revise la nova situació i s'efectuen els ajustos necessaris (per exemple, un canvi de la quantia de la prestació o la baixa temporal en el subsidi per pèrdua de requisits).
Si estàs percebent un subsidi i no comuniques les variacions, podria ocasionar-te un perjuí important, ja que si es detectaren, i com a conseqüència d'elles, estigueres percebent de forma indeguda dit subsidi, s'iniciaria un procediment sancionador per infracció greu que podria concloure amb la seua extinció.
Tindràs dret a la parada si quan finalitzes el teu contracte has cotitzat a desocupació, almenys, 360 dies.
Es tindran en compte les cotitzacions realitzades en qualsevol dels règims de la Seguretat Social pels quals es cotitza a desocupació, incloent les cotitzacions com a persona treballadora empleada de la llar, ja que este col·lectiu té obligació de cotitzar a desocupació a partir del d'octubre 1 de 2022 .
No. Les cotitzacions que et van servir per a accedir al subsidi per desocupació no podran ser tingudes en compte per a l'accés a una futura prestació contributiva.
El cessament en el treball per compte propi no és situació legal de desocupació.
No obstant açò, si després del cessament per compte d'altri que va constituir situació legal de desocupació, no vas sol·licitar la prestació a la qual tenies dret i vas iniciar directament el treball per compte propi (inferior a 12 mesos, doncs en cas contrari tindria dret al cessament d'activitat), podries sol·licitar la prestació en determinades circumstàncies.
Si hagueres obtingut la prestació per desocupació després del cessament com a persona treballadora per compte d'altri i posteriorment la suspengueres per a establir-te com a treballador per compte propi en alguna mutualitat de previsió social alternativa al Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors per Compte Propi o Autònoms, podràs reprendre-la quan cessaments en aquesta activitat, sempre que la durada del treball per compte propi haja sigut inferior a 24 mesos. Si la vas suspendre per a donar-te de alta com a persona treballadora per compte propi, en el Règim de la Seguretat Social de Treballadors per Compte Propi o en el Règim Especial dels Treballadors del Mar podràs reprendre-la quan la durada del treball per compte propi haja sigut inferior a 60 mesos.
Si eres persona espanyola que no has treballat en l'estranger, no se't pot considerar persona treballadora emigrant retornada per a poder percebre les prestacions o els subsidis per desocupació gestionats pel Servici Públic d'Ocupació Estatal.
No podràs percebre prestació per desocupació ja que mantens un treball a temps complet.
Caldria distingir si la societat a la qual pertanys i en la qual cesses és laboral o mercantil capitalista.
- Si es tracta d'una societat laboral i quedes en desocupació involuntàriament, pots tindre dret a prestacions per desocupació, excepte:
- Si en la societat realitzaves funcions de direcció o gerència i rebies retribucions per açò, tingueres o no simultàniament amb ella vinculació laboral comuna o especial.
- Si exercies aquestes funcions i simultàniament tenies relació amb l'empresa per un contracte d'alta direcció, amb o sense retribució.
- Si de manera individual posees la mayoría del capital social de la sociedad.
- Si tu juntament amb el teu cònjuge o parents fins a el 2 º grau de consanguinitat o afinitat amb els quals convius, posseïu participacions en la societat que suposen en conjunt la majoria del capital social, llevat que justifiques que el control efectiu requerix la participació de persones alienes a les relacions familiars.
No obstant açò, les persones sòcies treballadores de les societats laborals, quan el nombre de socis i sòcies no siga superior a vint-i-cinc, tot i que formen part de l'òrgan d'administració social, tinguen o no competències directives, gaudiran de tots els beneficis de la Seguretat Social de les persones treballadores per compte d'altri que corresponguen en funció de la seua activitat, així com la protecció per desocupació i del Fons de Garantia Salarial.
- Si es tracta d'una societat mercantil capitalista i quedes en desocupació involuntàriament, també pots percebre prestacions per desocupació, excepte:
- Si formes part simultàniament de l'òrgan d'administració de la societat i l'acompliment d'este càrrec comporte la realització de funcions de direcció i gerència de la societat, rebent retribucions per açò o per la teua condició de persona treballadora. Açò suposa estar inclòs o inclosa en el Règim General de la Seguretat Social com a persona assimilada al col·lectiu de treballadors per compte d'altri sense dret a la protecció per desocupació.
- Si posseïxes el control efectiu de la societat per tindre, almenys, el % 50 del capital social individualment, o aconseguixes eixe percentatge juntament amb altres socis o sòcies amb els qui convisques i amb els qui tingues un vincle conjugal o de parentiu, per consanguinitat, afinitat o adopció, fins al segon grau.
- Si posseïxes individualment, almenys, una tercera part del capital social.
- Si posseïxes individualment, almenys, la quarta part del capital social, sempre que tingues atribuïdes funcions de direcció i gerència de la societat.
En general, cotitzen a desocupació tots els treballs realitzats com a persona treballadora per compte d'altri, inclosa com a tal en el Règim General de la Seguretat Social, en el Sistema Especial Agrari o en el Règim de Treballadors del Mar i també els contractes de formació.
En els casos de tancament de l'empresa, encara que no cal, hauries de reclamar contra l'acomiadament per esta causa, ja que per a acreditar la teua situació legal de desocupació seria necessari, si no hi ha carta d'acomiadament, un informe o acta de la Inspecció de Treball i Seguretat Social on consten el cessament involuntari en la prestació de servicis i la seua data d'efectes, o si escau, mitjançant acta de conciliació administrativa en la qual s'indique que has impugnat l'acomiadament i l'empresa no ha comparegut, sempre que, en tot cas, es constate la teua baixa en la Seguretat Social.
Pots sol·licitar la teua prestació:
- A través d'Internet, sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic, o usuari i contrasenya cl@ve.
- Acudint a l'oficina de prestacions que et corresponga (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla), prèvia petició de cita des de la Seu Electrònicadel Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) o per telèfon.
En el cas que no pugues aportar algun dels documents necessaris per al reconeixement de la prestació, hauràs de comunicar-ho al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) mitjançant el model "Declaració de manca de documentació en la sol·licitud de prestacions", que et facilitaran en l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla), especificant la causa de la falta de documentació. Si tal causa fóra la negativa empresarial a facilitar-te-la, el Servici Públic d'Ocupació Estatal iniciarà el tràmit de requeriment de documentació a l'empresa.
En estar complint condemna de privació de llibertat manques de la disponibilitat per a treballar que s'exigix a les persones beneficiàries de prestacions, per la qual cosa mentre romangues a la presó no podràs sol·licitar cap tipus de prestació.
Una vegada complida la condemna, se't considerarà en situació legal de desocupació i podràs sol·licitar:
- Una prestació contributiva, si en els sis anys anteriors al teu ingrés a la presó justifiques haver cotitzat un mínim de 360 dies en el Règim General de la Seguretat Social o en qualsevol altre règim que cotitze per desocupació, o has reunit aquest període de cotització per haver realitzat activitats laborals dins de la presó i complixes els altres requisits d'accés exigits.
Si s'extingix la relació laboral amb l'Empresa de Treball Temporal (ETT) per finalitzar el contracte de posada a disposició en l'empresa on treballes, es considera situació legal de desocupació.També constituirà situació legal de desocupació la fi o interrupció de l'activitat de les persones treballadores fixes discontínues.
Per tant, si a més complixes la resta de requisits necessaris per a accedir a les prestacions per desocupació, podràs tindre dret a les mateixes.
Pots ampliar informació sobre els requisits d'accés a la prestació contributiva punxant ací.
Pots sol·licitar la prestació per desocupació:
- Presencialment: en l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla) que et corresponga segons el teu domicili, prèvia petició de cita en Interneto cridant per telèfon .
- A través de la Web del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve.
Com la percepció d'una prestació contributiva per desocupació és compatible amb el treball per compte d'altri a temps parcial, si la pèrdua de l'ocupació a temps complet ha sigut involuntària, et trobaries en situació legal de desocupació i podries cobrar la prestació, sempre que reunisques la resta de requisits generals.
La durada de la prestació es calcula tenint en compte tots els períodes cotitzats que no hagen sigut utilitzats en els sis anys anteriors a la situació legal de desocupació, i en estos s'inclouen les cotitzacions del treball que perds, les del que mantens i les de totes les relacions laborals que hages tingut en eixe període.
La quantia de la prestació es calcula amb les cotitzacions dels últims 180 dies treballats anteriors al cessament, considerant els que corresponen al contracte que finalitzes i al que mantens. D'aquesta quantia es deduïx la part proporcional corresponent al treball realitzat a temps parcial que mantens.
Més informació sobre la compatibilitat de la prestació i el treball en: “Estic cobrant la parada i he trobat un treball”.
Sí, podries percebre prestacions per desocupació si el lloc que exercies era exclusivament de director o directora general amb un contracte especial d'alta direcció o un contracte ordinari, sempre que complisques la resta de requisits d'accés a les prestacions.
En cas que, a més de la direcció general, hagueres exercit un càrrec de conseller/a o d'administrador/a en una societat, cal tindre en compte que, encara que per a la Seguretat Social esta situació es considera assimilada a treball per compte d'altri, està exclosa de protecció per desocupació per no cotitzar per esta contingència.
En esta circumstància, si quedes involuntàriament en desocupació, podries sol·licitar les prestacions per donar-se una situació legal de desocupació. No obstant açò, el període mínim de cotització requerit per a l'accés a la prestació es calcularia tenint en compte les cotitzacions dels sis anys anteriors a l'inici de l'últim contracte en el qual cesses en el càrrec de direcció i de conseller/a o administrador/a.
Pots sol·licitar la prestació:
- Presencialment, en l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla) que et corresponga segons el teu domicili, prèvia petició de cita a través d'Internet o cridant per telèfon .
- A través de la Web del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
Sí, queden incloses en la protecció per desocupació les persones que ocupen alts càrrecs de les administracions públiques que no siguen funcionaris o funcionàries i tinguen dedicació exclusiva i les que ocupen càrrecs representatius en sindicats, amb dedicació exclusiva o parcial i exercisquen funcions de direcció, sempre que els uns i els altres perceben retribucions.
Si eres alt càrrec de les administracions, no tindràs dret a protecció per desocupació si, com a conseqüència del cessament, pogueres percebre retribucions, indemnitzacions o qualsevol tipus de prestació compensatòria.
No obstant açò, si tenies una relació laboral per compte d'altri quan vas ser triat o triada, l'acompliment del càrrec suposa l'excedència forçosa en aquesta relació laboral amb dret al reingrés i reserva de lloc. Si a la finalització del mandat, el reingrés no pot dur-se a terme per desaparició de l'empresa, per negativa empresarial amb declaració d'acomiadament o per altres causes, tindràs dret a la prestació per desocupació, tenint en compte les cotitzacions generades, incloses les prèvies a la situació d'excedència forçosa, que es considerarà una situació assimilada a l'alta.
Si eres una persona beneficiària de prestacions per desocupació i l'acompliment del càrrec públic o sindical implica dedicació exclusiva, se suspendrà la prestació. Finalitzat el mandat, podràs triar entre reprendre aquesta prestació o percebre una nova en el cas de reunir un període de cotització suficient.
Si vius en un país fronterer amb Espanya però treballaves a Espanya i finalitzes el teu contracte, amb caràcter general, la prestació per desocupació s'aprovarà d'acord a la normativa del país on residixes. Per tant, en finalitzar el teu contracte a Espanya, hauràs de sol·licitar la prestació per desocupació en el país on residisques.
Si suspens la teua relació laboral o veus reduïda la teua jornada de treball per un expedient temporal de regulació d'ocupació, la competència la té Espanya, sempre que quedes a la disposició de l'empresa i dels servicis públics d'ocupació espanyols.
També és competent Espanya si eres una persona treballadora fixa discontínua i sol·licites la prestació per desocupació durant els períodes de desocupació entre campanyes.
Si és competent Espanya, pots demanar la prestació per desocupació:
- Presencialment: en l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla), prèvia petició de cita a través d'Internet o cridant per telèfon .
- A través de la Web del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
El fill o la filla privatiu del teu cònjuge o parella que no conviu amb vosaltres, no es considera que està al teu càrrec, encara que el seu progenitor/a estiga obligat/a a prestar-li aliments.
Més informació sobre les responsabilitats familiars en relació a les prestacions per desocupació en: “Responsabilitats familiars".
Si eres una persona treballadora agrícola en una explotació de la qual és titular un familiar amb qui convius, per a poder cotitzar i accedir a la protecció per desocupació, hauràs de provar que eres persona assalariada.
A estos efectes, es consideren familiars de la persona treballadora el seu cònjuge o parents per consanguinitat, afinitat o adopció, fins al segon grau inclusivament (fills i filles, mare, pare, nets i netes, avis i àvies, germans i germanes, cunyats i cunyades, nores, gendres, sogre i sogra).
Més informació sobre prestacions per desocupació per a persones treballadores del camp en: “Soc una persona treballadora del camp".
Quan retornes a Espanya, pots sol·licitar i tindre dret a la prestació per desocupaciósi reunixes cotitzacions suficients anteriors a la teua eixida. Es tindran en compte les cotitzacions dels sis anys anteriors a aquesta eixida.
Si no comptes amb cotitzacions suficients anteriors a la teua eixida d'Espanya, o tenint-les trobes treball en retornar i no sol·licites la prestació per desocupació, si posteriorment hagueres d'acreditar una nova situació legal de desocupació per a accedir a prestacions, se't tindran en compte les cotitzacions dels sis anys anteriors a la teua estada en l'estranger, però no el període de permanència fora d'Espanya.
Si no tens cotitzacions suficients anteriors a la teua eixida d'Espanya, després de la teua tornada podràs accedir, si complixes tots els requisits per a açò, al subsidi de persona emigrant retornada.
Més informació en: “Soc emigrant retornat”.
Podràs tindre dret a la prestació per desocupació si et reduïxen la jornada de treball per alguna de les següents causes:
- Per decisió empresarial de acord amb l'establit en l'article 47 del text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors. La reducció de la jornada ha de ser temporal i estar compresa entre un 10 i un 70 % de la jornada diària, setmanal, mensual o anual, i sempre que el salari es reduïsca de forma similar i siga deguda a causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, o es produïsca per causes de força major, en este cas serà necessària l'autorització de l'Autoritat Laboral.
- Per resolució judicial adoptada en un procediment concursal, sense que estiguen compreses les reduccions de jornades definitives o que s'estenguen a tot el període que resta de la vigència del contracte de treball.
No es tindrà dret si la reducció de jornada és definitiva o dura tot el període que quede pendent de complir del contracte de treball.
Per açò, si la teua empresa i tu acordeu reduir la teua jornada de treball no podràs percebre la prestació per desocupació, en entendre's que la reducció de la jornada és acceptada per tu com una modificació de les condicions de treball del teu contracte.
Si, pots cobrar la prestació o el subsidi per desocupació sempre que complisques les obligacions exigides per a percebre aquestes prestacions, entre les quals es troben les derivades de la subscripció de l'Acord d'Activitat que es firma en presentar la sol·licitud davant el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) per a augmentar la ocupabilitat.
D'altra banda, per a determinar si complixes els requisits exigits per a accedir al subsidi de manca de rendes o de responsabilitats familiars, no es computa com a renda l'import de la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar de les persones en situació de dependència .
Una vegada que has presentat la sol·licitud de prestació per desocupació i sempre que no et falte documentació, el Servici Públic d'Ocupació Estatal haurà de resoldre la seua sol·licitud en el termini dels 15 dies següents a la data en què la vas entregar i enviar-te la notificació en el termini de 10 dies a partir de la data en què haja dictat aquesta resolució.
Si passats tres mesos des que vas presentar la sol·licitud de la prestació, no has rebut resposta a aquesta sol·licitud, esta es considerarà desestimada per silenci administratiu, per la qual cosa ja podries interposar reclamació prèvia a la via judicial.
Per a sol·licitar una prestació contributiva a través d'Internet necessites tindre certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve, i estar inscrit o inscrita com a demandant d'ocupació en el servici d'ocupació autonòmica o si residixes a Ceuta o Melilla, en el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).
Hauràs d'accedir a la Seu Electrònica del SEPE, en la direcció https://sede.sepe.gob.es, dins de l'apartat "Procediments i servicis electrònics", clicant en "Persones", i dins d'este apartat seleccionant l'enllaç "Sol·licite i reconega la seua prestació contributiva".
Es mostra una "Guia d'ús" de l'aplicació i un "Videoguía per a sol·licitar la prestació contributiva" .
D'altra banda, també pots formalitzar una sol·licitud provisional d'accés a la protecció per desocupació enviant el formulari de presolicitud:
En cas de ser necessari, el SEPE es posarà en contacte amb tu per telèfon o per correu electrònic per a completar la informació o requerir documentació indispensable.
Si el teu excónyuge no et paga la pensió d'aliments fixada per sentència a favor dels seus fills i filles, has d'acreditar-ho mitjançant el pronunciament judicial en el qual es reflectisca l'impagament de la pensió alimentosa o que és impossible executar la sentència que va condemnar a la teua excónyuge a l'abonament del deute. Per a açò, cal que prèviament interposes la corresponent acció civil o penal.
Amb caràcter general, la pensió d'aliments fixada en sentència en favor dels fills i les filles es computa com a renda d'estos/as per a verificar el requisit de fills o filles a càrrec, si es tracta d'una prestació de nivell contributiu, o de responsabilitats familiars en el cas d'un subsidi per desocupació. En el supòsit d'impagament, sempre que estiga acreditat per pronunciament judicial, l'import de la pensió d'aliments no es considerarà renda dels teus fills.
Si residixes en una Comunitat Autònoma, per a inscriure't com a demandant d'ocupació, has de fer-ho en l'oficina del servici públic d'ocupació d'esta que et corresponga segons el teu domicili.
Has d'acudir personalment amb un document d'identificació (en cas de ser estranger o estrangera, també el permís de residència i/o treball), la cartilla de la Seguretat Social (en el supòsit de ser estrangera o estranger, este document ho aportaràs si has treballat abans a Espanya) i justificants de titulació professional o acadèmica, si estàs en possessió d'alguna.
Si residixes a Ceuta o Melilla, has d'inscriure't com a demandant d'ocupació en l'oficina del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) que et corresponga pel teu domicili, amb la documentació indicada en el paràgraf anterior.
Per a acreditar les càrregues familiars en el supòsit que un dels progenitors es trobe en parador desconegut, la persona interessada haurà d'interposar la corresponent demanda d'adopció de mesures paternofiliales i obtindre un pronunciament judicial en el qual, si escau, es reflectisca l'impagament de la pensió o si es produïx el pagament, que el mateix no supera el % 75 del Salari Mínim Interprofessional (SMI).
Si en la data de sol·licitud de la prestació encara no s'haguera dictat aquest pronunciament judicial, provisionalment es podrà aportar la justificació d'haver sigut admesa a tràmit la demanda.
El Codi Civil en el seu article 143 establix l'obligació del pare i de la mare de prestar aliments als seus fills i filles.
Tant si l'empresa es nega a entregar-te la documentació, com si ha desaparegut, has de sol·licitar la prestació acompanyada de l'imprés "Declaració de manca de documentació" en la sol·licitud de prestacions, que et serà proporcionat per l'oficina del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Est, en el cas que l'empresa es negue a facilitar-te la documentació, requerirà directament a l'empresari o empresària l'entrega de la mateixa.
Si l'empresa ha desaparegut, has d'indicar-ho en l'imprés de declaració citat i el Servici Públic d'Ocupació Estatal intentarà posar-se en contacte amb ella, directament o per mitjà de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. En cas de força major, el certificat d'empresa o els documents de cotització (TC), si escau, poden substituir-se per altres mitjans de prova.
El desistiment (o abandó) de la sol·licitud de les prestacions solament es pot presentar mentre dura la tramitació del procediment fins a la resolució de la prestació sol·licitada.
El termini per a desistir finalitza quan el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) emet la resolució aprovant o denegant la sol·licitud presentada.
Per tant, si encara no s'ha dictat resolució, podràs presentar la sol·licitud de desistiment:
- Presencialmenten la teua oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla), prèvia petició de cita (la qual pots sol·licitar a través d'Internet o cridant per telèfon )
- A través d'Interneten la Seu Electrònica del SEPE(sempre que disposes de certificat digital)
- Per qualsevol mitjà que permeta deixar constància, d'acord amb la normativa.
El model de sol·licitud de desistimentho pots descarregar d'Internet.
Per a comprovar les persones que formen la teua unitat familiar, has d'aportar el Llibre de Família complet, en el qual consten el teu cònjuge i els teus fills o filles amb les seues dates de naixement o certificació del Registre Civil de naixement o de família. A més, s'exigirà el nombre de DNI/NIE de tots ells.
En el cas de ser persona estrangera, hauràs d'aportar documents equivalents als citats anteriorment:
- Certificació de l'organisme competent del país de residència dels familiars legalitzat per l'Oficina consular d'Espanya amb jurisdicció en el país en el qual s'ha expedit aquest document i pel Ministeri d'Assumptes estrangers i de Cooperació, excepte en el cas en què aquest document porte la postil·la del Conveni del Faig
- Certificació del consolat o ambaixada d'aquest país a Espanya.
En este document han de constar acreditats el matrimoni, filiació, data de naixement, discapacitat, estat civil (solter o casat dels fills majors d'anys) 16 i nivell d'ingressos dels familiars.
Els documents exigiran, si escau, traducció oficial.
Una vegada presentada la sol·licitud dins de termini, encara que no disposes de tota la documentació necessària, l'oficina del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) registrarà la data d'entrada i t'entregarà un escrit en el qual es detallen els documents que li falten, concedint-te un nou termini de 15 dies per a aportar-los.
Si no entregues la documentació que se t'ha reclamat en el termini indicat per a fer-ho, la teua sol·licitud quedarà arxivada. Rebràs aleshores una resolució declarant tal arxiu, contra la qual podràs presentar una reclamació prèvia a la via jurisdiccional. Una vegada declarat l'arxiu, podries tornar a sol·licitar la prestació si el dret no haguera prescrit per transcurs del temps.
Més informació en:
Sol·licitar una prestació per desocupació és una obligació personal. Pots sol·licitar-la a través de la Web del Servici Públic d'Ocupació Estatal sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
También puedes presentar la solicitud presencialmente en la oficina de prestaciones (oficina de empleo en el caso de Ceuta y Melilla) que te corresponda según tu domicilio, previa petición de cita a través de Internet o llamando por teléfono.
Per a formular la sol·licitud per mitjà de representant, hauràs d'acreditar tal representació per qualsevol mitjà vàlid en dret que deixe constància fidedigna, o mitjançant la teua declaració en compareixença personal.
La legislació de procediment administratiu permet també presentar la sol·licitud en els registres de qualsevol òrgan administratiu que pertanga a l'Administració General de l'Estat, a la de la teua Comunitat Autònoma, a la d'alguna de les entitats que integren l'Administració Local, en les oficines de correus, en les representacions diplomàtiques o oficines consulars d'Espanya en l'estranger, o en qualsevol altre registre que establisquen les disposicions vigents.
Has de tindre en compte que per a poder cobrar una prestació per desocupació, és necessari estar inscrit o inscrita com a demandant d'ocupació. Per a inscriure't, has d'acudir personalment a l'oficina d'ocupació de la Comunitat Autònoma o de Ceuta o Melilla que et corresponga segons el teu domicili.
Pots cobrar la prestació en el compte de l'entitat bancària que indiques amb independència de la localitat on estiga la sucursal i sempre que existisca acord entre l'entitat bancària i el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).
Pots modificar el compte bancari en la Seu electrònica del SEPE sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
Per a seguir percebent el subsidi de majors de 52 anys, has de presentar cada any una declaració de les teues rendes acompanyada de la documentació que les justifique, si escau.
Si els teus ingressos no han superat en cap mes el % 75 del Salari Mínim Interprofessional (SMI), podràs tramitar la declaració anual a través d'Internet en la Seu Electrònicadel Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
Si no disposes de clau d'accés a Internet o les teues rendes han superat en algun mes el citat import, per a presentar la declaració hauràs d'acudir a la teua oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla), prèvia petició de citaen la Web del SEPE o per telèfon.
Este document de declaració de rendes has de presentar-ho quan transcórreguen dotze nous mesos des del naixement del dret al subsidi, o cada vegada que transcórreguen dotze nous mesos des de l'última represa. El termini de presentació és de quinze dies hàbils a partir de la data indicada.
Si no presentes aquesta declaració, s'interromprà el pagament del subsidi i de la cotització.
Si alguna de les persones que formen la teua unitat familiar treballa per compte propi, els rendiments que obtinga com a conseqüència de les activitats empresarials, professionals, agrícoles, ramaderes, artístiques o unes altres, es computaran per la diferència entre els ingressos i els gastos necessaris per a obtindre aquests ingressos.
Es tindran en compte els rendiments nets mensuals obtinguts i no els rendiments nets reduïts.
La justificació de les rendes d'una persona treballadora autònoma que pertanga a la teua família es realitzarà mitjançant:
- La declaració de pagament fraccionat corresponent al període vençut de declaració immediatament anterior al moment de la sol·licitud del subsidi de desocupació: model 131 (estimació objectiva), si el rendiment net es determina mitjançant la modalitat de mòduls, o model 130 , si es determina conformement al mètode d'estimació directa.
- A falta de la documentació anterior, declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) presentada per la persona treballadora autònoma, corresponent a l'últim període impositiu.
Pots sol·licitar el subsidi per desocupació:
- Presencialment: en l'oficina de prestacions que et corresponga segons el teu domicili (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla), prèvia petició de cita a través d'Interneto cridant per telèfon .
- A través de la Web del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
Si no estàs d'acord amb la resolució d'aprovació de la teua sol·licitud de prestació per desocupació o amb la denegació, podràs presentar una reclamació prèvia davant el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), en el termini de trenta dies des de la notificació de la resolució sobre la prestació sol·licitada, si va ser expressa, o des que transcórreguen tres mesos des que vas presentar la sol·licitud sense haver rebut la notificació de la resolució, entenent-se aleshores que ha sigut denegada per silenci administratiu.
Has de presentar la reclamació per escrit. En ella faràs constar el teu nom i cognoms, la teua identificació personal, la direcció a efectes de notificacions (si anara diferent a l'aportada en la sol·licitud de la prestació), l'acte que recorres i la raó de la seua impugnació, així com el lloc, la data, la teua firma i l'òrgan, centre o unitat administrativa a la qual dirigixes aquesta reclamació.
Podràs acompanyar a la reclamació prèvia la documentació que estimes oportuna per a millor defensa dels teus interessos.
El SEPE haurà de contestar a la reclamació en el termini de quaranta-cinc dies. Si transcorre este termini sense que es produïsca resolució expressa, s'entendrà desestimada la reclamació per silenci administratiu. En este cas, si vols interposar demanda davant el Jutjat social, tens un termini de trenta dies a explicar des del dia en què s'entenga denegada la teua reclamació per silenci administratiu. Si contesta en termini denegant-te la teua reclamació, la demanda s'haurà de presentar en el termini de 30 dies des de la notificació de la denegació.
El pagament de prestacions del SEPE es produïx el 10 dia , o si és festiu, el següent dia hàbil de cada mes.
Sí, perquè durant tots els períodes en els quals has percebut prestació contributiva has cotitzat per jubilació, ja que el Servici Públic d'Ocupació Estatal s'encarrega d'ingressar les cotitzacions per esta contingència.
En el cas dels subsidis per desocupació, únicament cotitzen per jubilació:
- Els subsidis per a majors d'anys. 52 La base de cotització per jubilació en este cas, és el 125 per cent del topall mínim de cotització a la Seguretat Social vigent a cada moment.
- Els subsidis de persones treballadores fixes discontínues menors d'anys 52 el fet causant dels quals haja tingut lloc abans del dos de març de 2022 , que acrediten 180 dies o més de cotització. Cotitzaran per jubilació els primers 60 dies i la base de cotització serà el topall mínim de cotització a la Seguretat Social vigent a cada moment.
L'import de la prestació per desocupació es calcula segons la base reguladora; esta és la mitjana de les bases de cotització dels últims 180 dies de treball anteriors al cessament. La quantia de la prestació per desocupació durant els primers 180 dies serà el % 70 de la base reguladora, a partir del 181 dia serà el % 60 d'aquesta base. Si en els últims 180 dies cotitzats has tingut diversos contractes a temps parcial amb percentatges de temps de treball diferents s'ha de calcular la mitjana en relació amb els dies cotitzats.
Els imports resultants d'eixe càlcul no poden ser inferiors al topall mínim ni superiors al topall màxim establit en la Llei segons l'indicador públic de rendes d'efectes múltiples (IPREM) (quanties per a enguany), i segons es tinguen o no fills o filles a càrrec. En el cas de variació de percentatge de la jornada este topall s'aplicarà a la mitjana obtinguda.
El Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) mantindrà la cotització per jubilació si et trobes en algun dels següents suposats:
- Si estàs percebent un subsidi per a persones treballadores majors d'anys. La 52 base de cotització per jubilació, és el 125 per cent del topall mínim de cotització a la Seguretat Social vigent a cada moment.
- Si eres una persona fixa discontínua menor d'anys, 52 acredites 180 dies o més de cotització i el fet causant del subsidi ha tingut lloc abans del dos de març de 2022 , els primers 60 dies de cobrament del subsidi cotitzen per a la jubilació. La base de cotització per jubilació en este cas, és el topall mínim de cotització a la Seguretat Social vigent a cada moment.
Pots deixar de percebre la prestació per desocupació per alguna de les següents causes:
- Perquè la teua prestació s'haja esgotat per transcurs de la durada de la mateixa.
- Per compensació d'un cobrament indegut, és a dir, si deus una quantitat al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).
- Per l'inici d'un procediment sancionador. La proposta de sanció que comporta la suspensió de la prestació sempre se't comunicaria per correu certificat.
- Per alguna causa d'incompatibilitat: treball per compte propi o per compte d'altri, reconeixement d'alguna pensió o prestació de caràcter econòmic de la Seguretat Social. En el cas que es tracte d'una col·locació a temps parcial, podràs sol·licitar compatibilización del teu treball a temps parcial amb la prestació que venies percebent. Per a açò, has de sol·licitar cita en la teua oficina de prestacions per Internet o cridant per telèfon. La prestació es veuria reduïda en proporció al temps treballat.
- Per tindre una clau d'impagament en la seua prestació al no haver cobrat el mes anterior. En este cas, haurà d'acudir a la seua oficina de prestacions, prèvia petició de cita en Internet o cridant per telèfon .
Mentre estigues percebent la prestació per desocupació, l'ingrés de les cotitzacions a la Seguretat Social ho realitza el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Este assumix l'aportació empresarial i et descomptarà de l'import de la seua prestació el % 100 de la quota que et corresponga.
Si has accedit a la prestació per l'extinció del seu contracte de treball, cotitzaràs a la Seguretat Social per les contingències comunes de: jubilació, invalidesa permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, protecció a la família i assistència sanitària. No cotitzaràs per desocupació, accident de treball i malaltia professional, Fons de Garantia Salarial i Formació Professional.
La base de cotització a la Seguretat Social de la prestació per desocupació serà la mateixa que la base reguladora d'esta, independentment dels topalls que s'apliquen a la quantia mensual d'aquesta prestació.
Si eres una persona treballadora per compte d'altri agrària fixa o fixa discontínua, el SEPE es fa càrrec del 73 50 , % de l'aportació a la Seguretat Social, sent el 26 50 , per cent restant a càrrec del treballador i descomptant-se de la quantia de la prestació
Si reprens la prestació després d'haver-la suspès o optes per una nova prestació que s'haja pogut generar, les bases de cotització són les de la prestació que es reprèn o les de la nova, respectivament. Respecte a la cotització, l'abonament de l'aportació empresarial ho efectuarà el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) íntegrament i l'aportació corresponent al treballador serà íntegra a càrrec d'este.
La retenció de l'IRPF es produïx perquè les prestacions per desocupació són considerades com una renda subjecta a tributació segons la legislació fiscal.
El tipus de retenció a compte s'establix segons l'import total que vages a rebre en concepte de prestacions de desocupació prevista per a l'any natural en curs i en funció de les dades que vas facilitar a l'oficina de prestacions, relatius a les teues circumstàncies personals i familiars, per a tindre dret a deduccions segons la legislació fiscal vigent a cada moment.
El Servici Públic d'Ocupació Estatal t'abona la prestació o subsidi per desocupació per mensualitats de trenta dies, tal com establix la normativa vigent, dins del mes immediat següent al que corresponga la meritació.
No s'abonen pagues extres ni en la prestació contributiva ni en el subsidi per desocupació.
Les persones pertanyents a la seua família que tinguen la condició d'hereues forçoses podran percebre, en benefici de la comunitat hereditària, la prestació que li corresponga fins hui de la defunció.
Aquelles persones de la seua família que no siguen hereues forçoses també podran percebre, en benefici de la comunitat hereditària, les quantitats reportades i no percebudes fins hui de la defunció, tant en els casos de "successió testamentaria", com de "successió abintestat" (quan no hi ha testament).
Per a poder cobrar, hauran de presentar en la seua oficina de prestacions una sol·licitud que poden descarregar de la Web del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), juntament amb la documentació que per a cada cas se'ls indique.
De l'import de la seua prestació per desocupació pot descomptar-se:
- La retenció de l'IRPF, establida per la legislació fiscal vigent a cada moment, segons l'import total anual que vages a percebre en concepte de prestacions de desocupació.
- L'aportació a la Seguretat Social, ja que durant la prestació per desocupació el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ingressarà les cotitzacions a la Seguretat Social, assumint l'aportació empresarial i descomptant de la quantia de la prestació l'aportació de la persona treballadora, qui assumix el pagament de el 100 % de la quota que li corresponga.
En el cas de les persones treballadores fixes del Sistema Especial Agrari de la Seguretat Social la reducció serà del 73 50 , %.
- Un orde d'embargament.
- La compensació d'una quantitat que puga deure al Servici Públic d'Ocupació Estatal per haver percebut indegudament prestacions de desocupació.
Sí, pots sol·licitar un increment de la retenció de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) sobre la prestació per desocupació. Has de sol·licitar-ho per escrit cinc dies abans d'acabar el mes anterior al cobrament de la nòmina. El nou tipus s'aplicarà fins a final d'any i en tant no renuncies per escrit o sol·licites un nou tipus superior.
Tot açò sense perjuí d'altres regularitzacions per canvis en les teues circumstàncies personals i familiars que determinen un tipus superior al sol·licitat.
No pots cobrar la parada durant el període de vacacions no gaudides o estant de baixa mèdica ja que no et trobes en situació legal de desocupació, requisit per a tindre dret a la prestació per desocupació.
La situació legal de desocupació es produïx, en el primer cas consultat, després del període de vacacions que no has gaudit i que l'empresa t'ha pagat en la liquidació o quitament, període durant el qual seguix sent obligatòria la cotització a la Seguretat Social.
En el cas que et trobes de baixa per incapacitat temporal o per naixement de fill o filla, i durant aquesta situació acabe el teu contracte de treball, la situació legal de desocupació es produirà una vegada finalitzada qualsevol d'estes situacions, i serà a partir d'eixe moment quan pugues percebre la prestació contributiva, sempre que reunisques els requisits.
Durant eixe període, tindràs una prestació econòmica d'incapacitat temporal o per naixement de fill o filla, gestionada per l'Institut Nacional de la Seguretat Social.
En el cas que la incapacitat temporal anara per contingències comunes, quan finalitzes esta situació i passades a ser beneficiària o beneficiari de la prestació per desocupació, es descomptarà d'aquesta prestació, com a període ja consumit, el nombre de dies que hi haja entre l'endemà al final del contracte i la data de finalització de la incapacitat. El Servici Públic d'Ocupació Estatal cotitzarà pel període que es descompta.
No obstant açò, no hi haurà cap descompte si la incapacitat temporal està causada per un accident laboral o una malaltia professional.
Més informació en:
Sí, podran embargar-te la prestació contributiva o el subsidi per desocupació en aplicació d'un orde judicial o resolució administrativa i en la quantia que el títol executiu dispose.
No es pot embargar la prestació que no supere la quantia del Salari Mínim Interprofessional (SMI).
Si l'objecte de l'embargament és el pagament de la pensió d'aliments a favor dels fills o filles, o el pagament de la pensió compensatòria a favor de l'excónyuge, la resolució judicial podrà ordenar que s'embargue el total de la quantia de la prestació.
La quantia del subsidi per desocupació es revaloritza sempre que el Govern revalorice la quantia de l'Indicador Públic de Rendes d'Efectes Múltiples (IPREM) per a eixe any, atés que la quantia del subsidi és el % 80 de l'IPREM mensual vigent a cada moment (quanties per a enguany).
Si vols canviar l'entitat bancària en la qual estàs percebent la teua prestació, has de comunicar-ho al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Has de facilitar el codi ANAVEN (Codi Internacional de Compte Bancari) i ser titular del compte en la qual desitges cobrar.
Pots sol·licitar la modificació a través d'Internet en la Seu Electrònica del SEPE, en la següent direcció: https://sede.sepe.gob.essi disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve.
També podràs realitzar esta gestió cridant al telèfon d'atenció a la ciutadania, sempre que la sucursal del compte en la qual desitges cobrar no pertanga a una província diferent d'aquella en la qual estaves cobrant i no siga una banca online.
Així mateix, podràs canviar el compte en la teua oficina de prestacions (prèvia petició de diaen Internet o cridant al telèfon de cita prèvia).
Si estàs cobrant el subsidi de majors d'anys 52 i complixes l'edat per a jubilar-te anticipadament, d'ofici es va a modificar la durada del teu subsidi perquè tingues la possibilitat de seguir cobrant-ho fins que complisques l'edat ordinària de jubilació.
Si t'aproven la pensió de viudetat mentre cobres el subsidi per desocupació, hauràs de comunicar al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) la quantia d'aquesta pensió. Continuaràs percebent el subsidi si l'import mensual de la pensió, inclòs el prorrateig de pagues extraordinàries, és inferior a el 75 % del salari mínim interprofessional (SMI).
Si obtens rendes per altres conceptes, se sumaran a la pensió.
En el cas que la teua pensió de viudetat siga superior a el 75 % del SMI per rebre el complement de mínims, però la teua pensió no supera este límit si no es té en compte aquest complement, podràs compatibilitzar la pensió de viudetat i el subsidi per desocupació, sempre que renuncies al complement de mínims davant l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).
Sempre que mantingues la renúncia al complement de mínims mentre perceps el subsidi, no es tindrà en compte este complement per a determinar el requisit de manca de rendes individuals.
Si continues percebent el subsidi perquè no has comunicat la seua situació de pensionista de viudetat i les teues rendes superen el límit de el 75 % del SMI, s'entendrà que has comès/fideïcomès infracció greu que podria suposar una sanció de pèrdua del subsidi.
Si et vas col·locar abans de percebre el primer rebut, cobraràs des del començament de la prestació aprovada fins al dia anterior a la teua col·locació i hauràs de comunicar al Servici Públic d'Ocupació Estatal la col·locació. Podràs fer-ho:
- A través d'Internet, en www.sepe.es(si disposa de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve).
- Cridant al telèfon d'atenció a la ciutadania.
- En l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla) del teu domicili prèvia petició de cita en la webcitada o per telèfon.
La prestació o el subsidi per desocupació queden suspesos si la col·locació és per compte d'altri i de durada inferior a dotze mesos, o per compte propi de durada inferior a 24 mesos, si no has causat alta en algun dels règims de la Seguretat Social o inferior a 60 mesos si has causat alta com a treballador per compte propi en la Seguretat Social.
Quan finalitzes la col·locació podràs sol·licitar la represa de la prestació suspesa o una nova, si tingueres dret a ella.
Quan finalitzes un contracte inferior a un any i la teua prestació contributiva no es trobe esgotada, podràs sol·licitar la represade la mateixa, la qual cosa suposarà el dret a percebre la prestació pel període que reste i amb les bases i topalls que correspongueren en el moment de la suspensió.
Les cotitzacions realitzades pel teu últim treball no afecten a la durada de la prestació que tens reconeguda, però sí es tindran en compte per a l'accés a una prestació posterior.
Encara que la teua prestació per desocupació anterior no s'haja extingit per la realització d'un treball per compte d'altri de durada igual o superior a dotze mesos, pots optar per reprendre eixe dret o per sol·licitar un de nou, sempre que amb posterioritat al reconeixement inicial d'aquell, acredites un nou període d'ocupació cotitzada d'almenys 360 dies, així com el compliment dels altres requisits exigits.
Si després de la situació legal de desocupació no sol·licites expressament el reconeixement d'un nou dret i optes per sol·licitar la represa del dret suspès, se't reprendrà eixe dret i els períodes d'ocupació cotitzada des del seu naixement es tindran en compte per al reconeixement d'un dret posterior.
Si després de la situació legal de desocupació sol·licites expressament el reconeixement d'un nou dret, se't reconeixerà el nou dret sol·licitat i l'anterior es considerarà extingit amb caràcter general.
Les col·laboracions en premsa, ràdio, etc., mentre estàs cobrant la prestació per desocupació o el subsidi per desocupació no obliguen a donar-se de alta en algun dels règims de la Seguretat Social.
Encara que les realitzes esporàdicament, has de comunicar aquestes activitats al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) perquè suspenga la prestació pel període que corresponga a les mateixes.
Has de fer-ho en els quinze dies següents d'haver percebut els ingressos:
- En l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla) del teu domicili, prèvia petició de cita o per telèfon.
La durada de l'activitat serà la que declares o justifiques documentalment, llevat que no siga possible aquesta justificació, en este cas, es calcularan els dies dividint la retribució percebuda entre la base màxima de cotització fixada per a les persones treballadores autònomes.
Les causes d'extinció de la prestació per desocupació són:
- La realització d'un treball per compte d'altri de durada igual o superior a 12 mesos. Si en acabar la relació laboral, se t'aprova una nova prestació, podràs optar entre reprendre la prestació que estaves percebent (pel període que et quedava i les bases i tipus que et corresponien) o percebre la prestació que les noves cotitzacions efectuades hagen originat. Si tries la prestació anterior, les cotitzacions que hagen generat la prestació que no has triat, no podran tindre's en compte per a aprovar-te una prestació posterior. És el que es diu dret d'opció.
- L'esgotament del període de prestació.
- La imposició de sancions per infraccions lleus, greus i molt greus en els termes previstos en la Llei sobre Infraccions i Sancions en l'Orde Social.
- La realització d'un treball per compte propi de durada igual o superior a 60 mesos, si eres una persona treballadora per compte propi que es dona de alta/dóna de alta en el Règim Especial de la Seguretat Social de Treballadors per Compte Propi o Autònoms, o en el Règim Especial de la Seguretat Social de Treballadors del Mar.
- El compliment de l'edat ordinària de jubilació. Si no reunixes el període de cotització exigit per a jubilar-te, podràs seguir percebent la prestació fins que complisques aquest requisit.
- Passar a ser pensionista de jubilació o d'incapacitat permanent en els graus d'incapacitat permanent total per a la professió habitual, incapacitat permanent absoluta per a tot treball o gran invalidesa. En estos casos d'invalidesa podràs optar per la prestació més favorable.
- El trasllat de residència a l'estranger per a buscar o realitzar un treball, o per a perfeccionament professional o cooperació internacional, per un període continuat igual o superior a 12 mesos. Si sales a l'estranger per raons diferents a les anteriors, la prestació s'extingirà si romans en l'estranger més de 90 dies.
- La renúncia voluntària a la prestació.
- La defunció de la persona beneficiària.
La teua prestació per desocupació quedarà suspesa per alguna de les següents causes:
- Durant el període que corresponga per haver sigut sancionat o sancionada en cometre infraccions lleus o greus.
- Durant la situació de situació de naixement, adopció, guarda amb finalitats d'adopció o acolliment.
- Mentre estigues complint condemna que implique privació de llibertat, excepte si tens responsabilitats familiars i no disposes de renda familiar alguna la quantia de la qual supere el salari mínim interprofessional.
- Mentre realitzes un treball per compte d'altri de durada inferior a dotze mesos.
- Mentre realitzes un treball per compte propi de durada inferior a seixanta mesos, sempre que en este cas, et dés d'alta en el Règim Especial de la Seguretat Social de Treballadors per Compte Propi o Autònoms o en el Règim Especial de la Seguretat Social de Treballadors del Mar.
- Si el treball per compte propi ha sigut inferior a 24 mesos, sent indiferent que t'haja donat de alta com a persona treballadora per compte propi dins d'algun dels règims de la Seguretat Social.
- Quan continues prestant servicis o no els prestes per voluntat de l'empresa, en els casos en què una sentència declare la improcedència o nul·litat de l'acomiadament i l'empresari o l'empresària opte per la seua readmissió i interpose algun recurs, mentre dure la tramitació del recurs. També se suspèn en el cas que siga la persona treballadora qui opte per la readmissió i interpose el recurs.
- Quan et trasllades de residència a l'estranger per a la cerca o realització de treball, perfeccionament professional o cooperació internacional, per un període continuat inferior a dotze mesos, sempre que comuniques l'eixida al Servici Públic d'Ocupació Estatal i est l'autoritze.
- Quan isques a l'estranger per un període, continuat o no, de fins a noranta dies naturals com a màxim durant cada any natural, sempre que ho comuniques prèviament al Servici Públic d'Ocupació Estatal i este l'autoritze. En estos casos la teua prestació per desocupació s'interromp. Una vegada finalitzada la causa de suspensió, podràs sol·licitar la seua represa, excepte si la suspensió és conseqüència d'una sanció. En aquest cas, la prestació es reprendrà d'ofici pel Servici Públic d'Ocupació Estatal, sempre que una vegada finalitzat el període de suspensió, et trobes inscrita o inscrit com a demandant d'ocupació, si no és així, la represa de la prestació requerirà la teua prèvia presentació davant el Servici Públic d'Ocupació Estatal justificant aquesta inscripció.
La prestació i el subsidi per desocupació són incompatibles:
- En general amb el treball retribuït per compte d'altri a temps complet o situacions assimilades que suposen estar dins de qualsevol règim de la Seguretat Social, encara que no estiga previst cotitzar per desocupació, amb l'excepció del subsidi que perceben les persones majors d'anys 52 amb un contracte a temps complet de forma indefinida o temporal, sempre que la seua durada siga superior a 3 mesos.
- Amb el treball per compte propi, encara que no implique alta en algun dels règims de la Seguretat Social, excepte:
- Si es percep la prestació per desocupació de nivell contributiu i s'ha cessat amb caràcter total i definitiu en l'activitat laboral, aquesta prestació és compatible amb el treball per compte propi o la incorporació a una societat laboral o cooperativa de treball associat de nova creació. En este cas, el temps màxim de compatibilización és 270 de dies o el temps inferior que quede per percebre de la prestació.
- Amb activitats d'investigació retribuïdes que suposen dedicació exclusiva.
- Con el ejercicio retribuido de cargos públicos o sindicales electos que supongan dedicación exclusiva.
- Amb les pensions o prestacions econòmiques de la Seguretat Social incompatibles amb el treball.
- Quan per activació de les persones reservistas voluntàries de l'exèrcit, estes realitzen exercicis d'instrucció, ensinistrament, o presten servicis o participen en cursos de formació i perfeccionament, i siguen retribuïdes per açò, podran compatibilitzar-ho amb la prestació o subsidi que estiguen percebent.
- Amb qualsevol altra situació que implique percepcions econòmiques públiques que substituïsquen retribucions deixades de percebre pel cessament en una activitat, mantenint-se un vincle administratiu o laboral.
La persona beneficiària està obligada a comunicar al Servici Públic d'Ocupació Estatal qualsevol dels casos d'incompatibilitat descrits, amb la finalitat de que suspenga el pagament de la prestació o subsidi.
Sí, queden incloses en la protecció per desocupació les persones que ocupen alts càrrecs de les administracions públiques que no siguen funcionaris o funcionàries i tinguen dedicació exclusiva i les que ocupen càrrecs representatius en sindicats, amb dedicació exclusiva o parcial i exercisquen funcions de direcció, sempre que els uns i els altres perceben retribucions.
Si eres alt càrrec de les administracions, no tindràs dret a protecció per desocupació si, com a conseqüència del cessament, pogueres percebre retribucions, indemnitzacions o qualsevol tipus de prestació compensatòria.
No obstant açò, si tenies una relació laboral per compte d'altri quan vas ser triat o triada, l'acompliment del càrrec suposa l'excedència forçosa en aquesta relació laboral amb dret al reingrés i reserva de lloc. Si a la finalització del mandat, el reingrés no pot dur-se a terme per desaparició de l'empresa, per negativa empresarial amb declaració d'acomiadament o per altres causes, tindràs dret a la prestació per desocupació, tenint en compte les cotitzacions generades, incloses les prèvies a la situació d'excedència forçosa, que es considerarà una situació assimilada a l'alta.
Si eres una persona beneficiària de prestacions per desocupació i l'acompliment del càrrec públic o sindical implica dedicació exclusiva, se suspendrà la prestació. Finalitzat el mandat, podràs triar entre reprendre aquesta prestació o percebre una nova en el cas de reunir un període de cotització suficient.
Sí podries percebre prestacions per desocupació si el lloc que exercies era exclusivament de director o directora general amb un contracte especial d'alta direcció o un contracte ordinari, sempre que complisques la resta de requisits d'accés a les prestacions.
En cas que, a més de la direcció general, hagueres exercit un càrrec de conseller/a o d'administrador/a en una societat, cal tindre en compte que, encara que per a la Seguretat Social esta situació es considera assimilada a treball per compte d'altri, està exclosa de protecció per desocupació per no cotitzar per esta contingència.
En esta circumstància, si quedes involuntàriament en desocupació, podries sol·licitar les prestacions per donar-se una situació legal de desocupació. No obstant açò, el període mínim de cotització requerit per a l'accés a la prestació es calcularia tenint en compte les cotitzacions dels sis anys anteriors a l'inici de l'últim contracte en el qual cesses en el càrrec de direcció i de conseller/a o administrador/a.
Pots sol·licitar la prestació:
- Presencialmente, en la oficina de prestaciones que te corresponda según tu domicilio, previa petición de cita a través de Internet o llamando por teléfono.
- A través de la Web del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
El dret a la prestació per desocupació s'extingix per passar a ser pensionista de jubilació. Si en complir l'edat de jubilació, no reunixes els requisits exigits per a cobrar aquesta pensió, podràs continuar cobrant la prestació per desocupació, sempre que presentes una certificació expedida per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). Açò no s'aplicarà en el cas que es tracte de supòsits de suspensió o reducció de jornada per ERTE.
La prestació per desocupació es pot percebre alhora que la pensió de jubilació parcial o una pensió de jubilació reconeguda en un sistema diferent a l'espanyol.
En estos casos, si la prestació que perceps és un subsidi per desocupació, la compatibilitat estarà condicionada al fet que seguisques mancant de rendes pròpies mensuals de qualsevol naturalesa superiors a el 75 % del salari mínim interprofessional(SMI), exclosa la part proporcional de les pagues extraordinàries (l'import de la pensió, amb prorrata de pagues extraordinàries, es tindria en compte com a renda). A més has de seguir acreditant, si escau, responsabilitats familiars, excepte en el cas que es tracte d'un subsidi per a majors d'anys 52 (no exigix càrregues familiars).
Podràs comunicar la teua jubilació en l'oficina de prestacions del teu domicili prèvia petició de cita a través d'Interneto en la seu electrònicadel Servici Públic d'Ocupació Estatal si disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
Estar estudiant o tindre fills o filles menors no són causes que justifiquen el rebuig d'ofertes d'ocupació o cursos de formació.
Si eres una persona beneficiària de prestacions, una de les teues obligacions és buscar activament ocupació i complir les exigències de l'acord d'activitatque s'inclou en la sol·licitud de la teua prestació.
El citat acord comprèn acceptar col·locacions adequades i participar en accions que augmenten les teues possibilitats de col·locació (la formació professional entre elles).
El rebuig d'una oferta d'ocupació adequada o d'un curs de formació, sense causa justificada, està considerat com a infracció greu de les persones beneficiàries i sol·licitants de prestacions. Aquesta infracció se sanciona amb la pèrdua de la prestació tres mesos la primera vegada, sis mesos si es reincidix una segona vegada i amb l'extinció de la prestació si hi ha una tercera vegada.
És obligatori justificar la cerca activa d'ocupació i la participació en les accions de millora de l'ocupabilidad que es corresponguen amb la teua professió habitual o les teues aptituds formatives, segons el determinat en l'itinerari d'inserció. No obstant açò, serà voluntària per a les persones beneficiàries de prestacions contributives durant els trenta primers dies de percepció, i la no participació en les mateixes, no comportarà sanció.
Més informació en: Obligacions, infraccions i sancions.
Has de comunicar les situacions incompatibles amb la prestació contributiva o amb el subsidi per desocupació: activitats agropecuàries per compte propi, activitats per compte d'altri, així com les rendes derivades d'aquestes activitats, en el cas del subsidi.
No obstant açò, existixen certes particularitats pel que fa als treballs agrícoles, ja que les altes en treballs del Sistema Especial Agrari (SEASS):
- Si es produïxen en tipus de contractes fixos, donaran lloc a la baixa en la prestació.
- Si es produïxen en tipus de contractes eventuals, es procedirà a la seua regularització per part de la seua oficina de prestacions sobre la base de la informació que reba de la Tresoreria General de la Seguretat Social, per la qual cosa, al mes següent de la realització d'aquestes jornades veuràs la teua prestació regularitzada en funció del total de jornades, sumada la part proporcional de descansos i vacacions (s'aplica un factor multiplicador de 1 337 , sobre cada jornada treballada).
Fruit d'eixa regularització es generen cobraments indeguts que es compensaran en la nòmina posterior, i en el cas de quedar esgotada la prestació, et seran reclamats en el procediment corresponent.
Si es comprova que quan t'abonen el mes següent al de la realització de jornades com a eventual, no figuren els cobraments indeguts que a dalt s'esmenten, hauràs d'acudir a la seua oficina de prestacions, prèvia sol·licitud de citao cridant per telèfon , per a informar dels treballs agrícoles realitzats.
Si compatibilitzes treballs a temps parcial per a tres empreses i perds un d'ells, mantenint els altres dos contractes, podràs percebre la prestació per desocupació pel cessament en el treball que perds, sempre que la suma de les jornades de les ocupacions que mantens no aconseguisca la durada de la jornada a temps complet.
Per a calcular la quantia de la prestació per desocupació es té en compte la base reguladora; esta s'obté dividint entre 180 la suma de cotitzacions realitzades durant els 180 dies anteriors al dia en què s'haja produït la situació legal de desocupació.
Es tindran en compte les cotitzacions realitzades tant en el treball que perds com en els quals mantens.
De la quantia de la prestació resultant es restarà la part proporcional a la jornada de treball que realitzes en les ocupacions que mantens.
La durada dependrà dels períodes d'ocupació cotitzats en els sis anys anteriors a la situació legal de desocupació o al moment en què va cessar l'obligació de cotitzar i que no s'hagen tingut en compte per a l'accés a una prestació anterior.
Més informació en:
Complement de suport a l'ocupació de la prestació contributiva
Compatibilitat amb el treball per compte d'altri a temps complet/parcial.
Quan finalitzes la teua campanya o temporada com a persona treballadora fixa discontínua pots optar entre reprendre la prestació per desocupació que tenies aprovada, sempre que no s'haja extingit en haver sigut la durada del treball o treballs realitzats igual o superior a 360 dies, o sol·licitar una nova prestació, si has cotitzat a desocupació almenys 360 dies des del començament de la prestació anterior i complixes la resta dels requisits exigits.
Per tant, encara que no hages extingit la prestació anterior, pots percebre una nova, sempre que acredites nous períodes d'ocupació cotitzada de 360 dies com a mínim. En este cas, la prestació anterior que havies suspès en començar la campanya quedarà extingida.
En cessar la campanya, si sol·licites la represa de la prestació suspesa, cobraràs els dies que queden pendents. Els períodes cotitzats des del naixement d'aquesta prestació es tindran en compte per a una prestació posterior.
La percepció d'una prestació contributiva és compatible amb la titularitat d'accions o participacions d'una societat mercantil.
Si estàs percebent el subsidi per desocupació, serà compatible si seguixes sense superar el límit individual de rendes, és a dir, que els teus ingressos no siguen superiors a el 75 % del salari mínim interprofessional (SMI), exclosa la part proporcional de dos pagues extraordinàries (quanties per a enguany), en les quals s'inclourien els rendiments derivats de la titularitat d'eixes accions o participacions. A més, hauràs de seguir justificant les responsabilitats familiarsque es van tindre en compte, si escau, per a accedir al subsidi.
No és compatible, ja que les prestacions i subsidis per desocupació són incompatibles amb el treball per compte propi, encara que la seua realització no implique donar-se de alta obligatòriament en algun dels règims de la Seguretat Social, i independentment de la quantia de les retribucions.
Si estàs percebent la prestació per desocupació, esta és compatible amb el cobrament de quantitats o dietes per la mera assistència com a conseller o consellera a la junta d'una societat, sempre que aquest càrrec no comporte altres funcions que suposen la realització d'una activitat laboral i encara que esta no implique donar-se de alta obligatòriament en algun dels règims de la Seguretat Social.
Les quanties percebudes es consideren rendes en el cas de les persones beneficiàries de subsidi i podrien ocasionar la suspensió o extinció d'aquest subsidi si se supera el llindar de rendes de el 75 % del salari mínim interprofessional (quanties per a enguany), exclosa la part proporcional de dos pagues extraordinàries.
La prestació per desocupació és compatible amb el cobrament de la pensió d'invalidesa permanent total per a la professió habitual que, al seu torn, haguera sigut compatible amb el treball que ha originat aquesta prestació.
Si has cotitzat per desocupació 360 dies o més, per haver realitzat treballs compatibles amb la pensió d'invalidesa, i complixes la resta de requisits exigits, podràs accedir a la prestació per desocupació i percebre-la simultàniament amb la d'invalidesa.
Pots sol·licitar la prestació per desocupació:
- Presencialment: en l'oficina de prestacions que et corresponga segons el seu domicili, prèvia petició de cita a través d'Interneto cridant per telèfon .
- A través de la Web del Servici Públic d'Ocupació Estatal(SEPE), sempre que disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya Cl@ve.
Si has ingressat a la presó cal distingir si la presó és de forma preventiva o provisional, o per contra, el teu ingrés a la presó és per a complir condemna.
Si és presó preventiva o provisional no s'interromp la prestació o subsidi per desocupació que estaves percebent abans d'ingressar a la presó. No obstant açò, hauràs de comunicar-ho al Servici Autonòmic d'Ocupació.
Si el teu ingrés a la presó és per compliment de condemna, se suspendran les prestacions per desocupació durant el temps de la condemna, excepte en el cas que tingues responsabilitats familiarsi no disposes de cap renda familiar la quantia de la qual supere el Salari Mínim Interprofessional (SMI), en este cas pots sol·licitar la continuïtat de la seua percepció, a través d'un dels següents mitjans:
- Si dispones de certificado digital, DNI electrónico o usuario y contraseña cl@ve puedes presentar la solicitud:
- A través de la seu electrònica en l'enllaç Gestió de la documentació.
- O a través del Registro Electrónico, en el enlace Registro electrónico común.
- Presencialment en la teua oficina de prestacions, demanant cita prèvia. La cita prèvia pots sol·licitar-la a través de la seu electrònica del SEPEo en el número de telèfon 919 26 79 70 (servici 24 hores). En este cas, pot presentar la sol·licitud una persona autoritzada, aportant el imprés de continuïtat degudament emplenat i firmat per tu, al costat de la corresponent autorització i fotocòpia del DNI/NIE teu i el de la persona autoritzada.
- També pots presentar la sol·licitud de continuïtat del dret del cobrament en els registres de qualsevol òrgan administratiu que pertanga a l'Administració General de l'Estat, a la de la seua Comunitat Autònoma, a la d'alguna de les entitats que integren l'Administració Local, en les oficines de correus o en qualsevol altre registre que establisquen les disposicions vigents.
Tant si l'ingrés és a la presó preventiva com si ho és per a complir condemna i se't reconeix el dret a continuar percebent la prestació, si el seu pagament estava domiciliat en un compte de la qual eres titular seguiràs cobrant de la mateixa manera sense haver de realitzar més tràmits. Però si cobraves per finestreta, hauràs d'autoritzar mensualment a alguna persona perquè cobre en el teu lloc, aportant els DNI/NIE de tots dos i la sol·licitud d'autorització firmada per tu i per la persona autoritzada.
En tots dos casos, si quan vas ingressar a la presó estaves percebent el subsidi, podràs sol·licitar la seua pròrroga en el termini de 15 dies hàbils des que finalitze el període reconegut, en cas que et puga correspondre.
Durant el compliment de condemna, no se't reconeixeran nous drets, encara que tingues responsabilitats familiars. Per tant, si cobraves la prestació per desocupació de nivell contributiu quan vas ingressar a la presó i l'esgotes estant en eixa situació, no tindràs dret al reconeixement del subsidi per esgotament de la mateixa.
En tot cas, estàs obligat a comunicar la teua situació a el Servici Autonòmic d'Ocupació.
La renda agrària és incompatible amb:
- L'obtenció de rendes de qualsevol naturalesa que en còmput anual, superen el Salari Mínim Interprofessional (SMI) vigentexcloses les pagues extraordinàries.
- El cobrament d'altres prestacions o subsidis per desocupació o la renda activa d'inserció.
- Les pensions o prestacions de caràcter econòmic de la Seguretat Social que siguen incompatibles amb el treball o que siguen compatibles i superen en càlcul anual el salari mínim interprofessional vigent, excloses les pagues extraordinàries.
- La condició de la persona treballadora o del seu cònjuge de persona propietària, arrendatària, parcera o titular per concepte semblant, d'explotacions agropecuàries, les rendes de les quals superen en càlcul anual el salari mínim interprofessional vigent, excloses les pagues extraordinàries.
- La realització simultània d'un treball per compte propi o aliena. No obstant açò, quan així ho establisca un programa de foment de l'ocupació, les persones beneficiàries de la renda agrària majors d'anys 52 podran voluntàriament compatibilitzar-la amb el treball per compte d'altri i tindran les següents possibilitats:
- Si el treball està enquadrat en el Sistema Especial Agrari de la Seguretat Social (SEASS), el Servici Públic d'Ocupació Estatal abonarà a la persona treballadora el % 50 de l'import de la renda agrària i el % 50 de l'import de la quota fixa (cotització) al SEASS.
- Si el treball està enquadrat en un règim diferent, solament abonarà el % 50 de la renda agrària.
- Si la realització del treball exigix trasllat de residència (dins d'i Andalucía Extremadura ), es podrà sol·licitar l'abonament de tres mesos de la renda agrària en un pagament únic.
Més informació sobre la renda agrària en: “Soc una persona treballadora del camp”.
Des de l'inici del Taller d'Ocupació et contractarà l'entitat promotora baix la modalitat de contracte per a la formació que és incompatible amb la prestació per desocupació o subsidi.
Les persones treballadores aturades majors d'anys 52 podran compatibilitzar voluntàriament la percepció del subsidi per desocupació del Sistema Especial Agrari de la Seguretat Social (SEASS) amb el treball per compte d'altri, amb les següents peculiaritats:
- Si el treball per compte d'altri s'enquadra en el SEASS i la contractació és temporal, no es requerix durada mínima del contracte.
- La contractació podrà realitzar-se per empreses en les quals la persona beneficiària del subsidi haja treballat en els últims dotze mesos.
- No s'aplicarà la bonificació de el 50 % de la quota empresarial a la Seguretat Social per contingències comunes en cas de contractació temporal.
- L'empresa serà responsable de la cotització per jornades reals al SEASS durant la vigència del contracte.
- El Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) abonarà a la persona treballadora el % 50 de l'import de la quota fixa al SEASS durant la vigència del contracte.
- Si la persona treballadora manté el treball per compte d'altri, amb independència del règim de Seguretat Social en el qual estiga inclosa, no es produirà l'extinció per transcurs d'un any, prevista per la normativa, fins a la finalització del treball.
La condició de persona beneficiària del subsidi per desocupació per a treballadors o treballadores eventuals del SEASS és incompatible amb:
- La realització simultània d'un treball per compte propi, amb l'excepció per a majors d'anys 52 descrita en els paràgrafs anteriors.
- Qualsevol altra prestació econòmica per desocupació.
- L'obtenció de rendes de qualsevol tipus superiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI) vigent excloses dos pagues extraordinàries, sense que es tinguen en compte les derivades dels treballs agraris com a treballadors o treballadores eventuals per compte d'altri.
- La percepció de rendes de qualsevol tipus per la unitat familiar de la persona beneficiària que superen el límit, sense que es tinguen en compte les rendes dels treballs agraris com a persones treballadores per compte d'altri de caràcter eventual.
- Qualsevol prestació de pagament periòdic de la Seguretat Social que siga incompatible amb el treball, o que siga compatible i la seua quantia supere el SMI vigent, exclosa la part proporcional de les pagues extraordinàries.
Més informació sobre prestacions per desocupació per a persones treballadores del camp en: “Soc una persona treballadora del camp".
La teua inclusió en els programes mixts empre/formació de les Escoles Taller i Cases d'Ofici és incompatible amb les prestacions per desocupació, ja que:
- En la primera etapa del projecte, els estudiants menors d'anys 25 reben formació professional i tenen dret a una beca, que és incompatible amb la prestació o el subsidi de desocupació.
- En la segona etapa, els estudiants que treballen complementen la seua formació en alternança amb l'exercici laboral i professional i són contractats en modalitat de contracte de formació, que a més és incompatible amb les prestacions per desocupació.
Com a membre d'una Corporació Local, per l'exercici del seu càrrec en règim de dedicació exclusiva o parcial, tens dret a percebre retribucions i, per tant, has de ser donat de alta en el Règim General de la Seguretat Social.
En el cas de dedicació exclusiva, les retribucions pel treball seran incompatibles amb la prestació per desocupació.
Si, mitjançant el corresponent certificat de l'Ajuntament, acredites que vas a exercir el càrrec amb dedicació parcial, podràs compatibilitzar la percepció de prestacions amb les teues retribucions, però es reduirà de la quantia de la prestació o subsidi la part proporcional al temps de dedicació parcial.
Si estàs percebent el subsidi per desocupació, cal que les teues rendes no superen el límit de el 75 % del Salari Mínim Interprofessional(SMI).
També podràs optar per la baixa en les prestacions.
Si com a membre d'una Corporació Local no tingueres dedicació exclusiva ni parcial, però perceberes una remuneració per l'assistència efectiva a les sessions dels òrgans col·legiats de la Corporació, en la quantia assenyalada pel ple de la mateixa, la remuneració d'estes assistències i les prestacions per desocupació serien compatibles si l'acompliment del càrrec efectiu no t'impedira complir amb les seues obligacionscom a persona beneficiària de prestacions.
S'entén que aquesta remuneració és compatible amb l'activitat laboral i que no és pròpiament retribució per un treball, sinó una mera compensació. No obstant açò, aquestes percepcions tenen la consideració de rendes a fi d'acreditar el requisit de manca de rendes pròpies, exigit per la normativa vigent, per a accedir i poder ser perceptor del subsidi per desocupació, si no supera el % 75 del SMI citat anteriorment.
Podràs compatibilitzar la prestació amb el contracte a temps parcial si ho sol·licites en la teua oficina de prestacions en el termini dels 15 dies següents a la teua col·locació, i s'iniciarà des de la data d'aquesta col·locació; si la sol·licites fora de termini, començaràs a percebre-la des de la data de sol·licitud.
La quantia de la teua prestació es veurà reduïda en proporció al temps treballat en el contracte a temps parcial, però cada dia que percebes és un dia consumit del teu dret.
Si es produïxen variacions en la jornada realitzada durant el temps que compatibilitzes la prestació amb el contracte a temps parcial, has de comunicar-les al Servici Públic d'Ocupació Estatal, amb la finalitat de que es realitzen les modificacions necessàries en el percentatge de prestació que hages de percebre.
Si eres una persona treballadora fixa discontínua a temps parcial no tens l'opció de compatibilitat amb la prestació quan es produïx l'inici de la campanya, excepte en els supòsits en els quals aquest treball fix discontinu no va ser determinant per a l'aprovació de la prestació per desocupació.
Més informació en:
Complement de suport a l'ocupació de la prestació contributiva
Compatibilitat amb el treball per compte d'altri a temps complet/parcial.
Mentre estigues percebent la prestació per desocupació, l'ingrés de les cotitzacions a la Seguretat Social ho realitza el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Este assumix l'aportació empresarial i et descomptarà de l'import de la seua prestació el % 100 de la quota que li corresponga.
Si has accedit a la prestació per l'extinció del teu contracte de treball, cotitzarà a la Seguretat Social per les contingències comunes de: jubilació, invalidesa permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, protecció a la família i assistència sanitària. No cotitzarà per desocupació, accident de treball i malaltia professional, Fons de Garantia Salarial i Formació Professional.
La base de cotització a la Seguretat Social de la prestació per desocupació serà la mateixa que la base reguladora d'esta, independentment dels topalls que s'apliquen a la quantia mensual d'aquesta prestació.
Si eres una persona treballadora per compte d'altri agrària fixa o fixa discontínua, el SEPE es fa càrrec del 73 50 , % de l'aportació a la Seguretat Social que et corresponga a tu, per la qual cosa no se't descomptarà de la prestació.
Si reprens la prestació després d'haver-la suspès o optes per una nova prestació que s'haja pogut generar, les bases de cotització són les de la prestació que es reprèn o les de la nova, respectivament.
Durant el període en el qual estàs percebent prestacions per desocupació no eres un treballador en actiu, i per tant, no tens dret a gaudir de vacacions.
A més, mentre cobres prestacions, has de complir les teues obligacions de buscar activament ocupació, participar en accions que incrementen les teues possibilitats de treballar i comparéixer davant l'entitat gestora quan sigues requerit per a açò.
Per a percebre les prestacions per desocupació és obligatori inscriure's i mantindre la inscripció com a demandant d'ocupació.
Si deixes de renovar la demanda deixaràs d'estar inscrit o inscrita com a demandant d'ocupació i, per açò, el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) suspendrà l'abonament de les prestacions fins que t'inscrigues novament, llevat que haja de mantindre's la suspensió per una altra causa.
Excepcionalment, no se suspendrà l'abonament si estàs compatibilitzant la protecció per desocupació com a complement de suport a l'ocupació amb un treball per compte d'altri a jornada completa.
Més informació en: Obligacions, infraccions i sancions.
Si no et presentes a una oferta d'ocupació adequada sense causa justificada, pots tindre sanció per infracció greu d'acord amb l'escala següent:
- 1 ª infracció: Pèrdua de tres mesos de prestació.
- 2 ª infracció: Pèrdua de sis mesos de prestació.
- 3 ª infracció: Extinció de la prestació.
S'aplicarà esta escala a partir de la primera infracció, amb independència del tipus d'infracció (és a dir, no sempre ha de ser un rebuig d'oferta, sinó que pot ser una altra de les infraccions greus) i quan entre una infracció greu i l'anterior no hagen transcorregut més de 365 dies.
Més informació en: Obligacions, infraccions i sancions.
En general, hauràs de comunicar al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), quan vaja a produir-se, qualsevol circumstància que supose una modificació de la teua situació respecte del moment en què va ser aprovada la teua sol·licitud de prestacions:
- La teua col·locació (a temps complet o parcial).
- Si obtens ingressos que puguen suposar depassar el límit individual exigit a les persones beneficiàries de subsidi per desocupació, és a dir, el % 75 del salari mínim interprofessional (SMI), exclosa la part proporcional de dos pagues extraordinàries. Quanties per a enguany.
- El canvi de la situació de les persones que componen la teua unitat familiar, si pot afectar al requisit de responsabilitats familiars per a l'accés i manteniment del subsidi per desocupació: col·locació o pèrdua del treball, separació matrimonial, naixement o defunció, etc.
- Variació del nombre de fills o filles al teu càrrec que s'hagen tingut en compte per a la quantia de la prestació per desocupació. Exemples: que un fill o filla complisca 26 anys o que obtinga rendes pròpies superiors al SMI, de manera que deixe d'estar al teu càrrec, així mateix, el naixement o la defunció.
- Variació de la teua situació personal quan estigues percebent un subsidi per desocupació (matrimoni, viudetat, separació, etc.).
Es considerarà parella de fetla constituïda amb anàloga relació d'afectivitat a la conjugal amb almenys d'un any d'antelació, no requerint-se este requisit en el cas que existisquen fills o filles en comú
- La incapacitat temporal o la situació de naixement, adopció, guarda amb finalitats d'adopció o acolliment.
- La incapacitat permanent o una altra pensió de la Seguretat Social que puga ser incompatible amb les prestacions.
- El canvi de domicili, trasllat de població, eixida a l'estranger o eixida de l'àmbit de protecció del subsidi agrari si eres una persona treballadora eventual del Sistema Especial Agrari de la Seguretat Social.
Podràs comunicar qualsevol d'estos canvis en:
- www.sepe.essi disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve.
Si vas reprendre la teua prestació contributiva o el teu subsidiper desocupació, o vols compatibilitzar-los amb un treball i la teua demanda d'ocupació està en baixa des de fa menys de 180 dies, no hauràs d'acudir a la teua oficina d'ocupació de la Comunitat Autònoma per a donar-te de alta com a demandant d'ocupació, ni realitzar el tràmit en el seu web.
El servici d'ocupació autonòmica i el Servici Públic d'Ocupació Estatal donaran de alta la demanda per tu. En este cas es recupera automàticament la demanda d'ocupació.
Si han passat més de 180 dies des que la teua demanda va quedar en baixa, aleshores sí hauràs de tornar a inscriure't com a demandant d'ocupació.
Si has interromput la renda activa d'inserció o el subsidi extraordinari per desocupació per treball i ho vols reprendre ara, sí s'activarà automàticament la demanda, però solament si vas deixar de segellar perquè estaves treballant per compte d'altri i han passat menys de 180 dies des que la teua demanda d'ocupació va quedar en baixa per no renovar-la.
Com a persona beneficiària de prestacions per desocupació tens obligació de comunicar la teua col·locació al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), independentment que puga conéixer-se per altres mitjans. L'empresa que firma el contracte no té obligació d'informar sobre este tema.
La consecuencia de no comunicar la colocación podría ser la pérdida de la prestación por una sanción.
Pots comunicar-nos la teua baixa en la prestació a través d'Internet en la pàgina del SEPE. Per a açò necessites certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve. També pots comunicar-ho per telèfon, així com en l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla) que et corresponga pel teu domicili.
Si incomplixes les teues obligacions com a persona beneficiària de prestacions per desocupació, a causa de la teua assistència a processos de selecció per a una oferta d'ocupació o accions de formació, orientació, reconversió o inserció professional, podràs justificar l'incompliment mitjançant certificat segellat i firmat per l'entitat corresponent.
Així mateix, (per la seua relació amb el punt tercer de l'article 37 i l'article 45 de l'Estatut dels Treballadors), podran ser justificades totes aquelles situacions que es contemplen en aquests articles per a absentar-se del treball, per exemple, la incapacitat temporal (justificada mitjançant documentació emesa pel Sistema Públic de Salut) o el compliment d'un deure públic inexcusable (mitjançant document emès per l'òrgan convocant).
Recorda que en l'el cas d'incompliment d'una obligació que estiga justificat, has de presentar-te en l'oficina de prestacions de forma immediata a la finalització de la causa que ho va provocar.
La normativa establix com a obligacions dels empresaris i les empresàries en esta matèria:
- Cotitzar per l'aportació empresarial a la contingència de desocupació.
- Ingressar les aportacions pròpies i les dels seus treballadors i treballadores íntegrament, sent responsables del compliment de l'obligació de cotització.
- Proporcionar la documentación e información necesaria para el reconocimiento, suspensión, extinción o reanudación del derecho a las prestaciones.
- Entregar a la persona treballadora el certificat d'empresa dins del termini establit i en la forma escaient.
- Abonar al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) les prestacions satisfetes per est a les persones treballadores quan l'empresa haguera sigut declarada responsable de la prestació per haver incomplit les seues obligacions en matèria d'afiliació, alta o cotització a la Seguretat Social.
- Comunicar al SEPE la readmissió de la persona treballadora comiat, en el termini de cinc dies des que es produïsca. Així mateix, ingressar les prestacions que el SEPE haja satisfet a les persones treballadores pel concepte de salaris de tramitació.
Si eres persona beneficiària de prestacions per desocupació i canvies el teu domicili a una altra ciutat, has de comunicar la direcció del teu nou domicili en l'oficina de prestacions del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i en l'oficina d'ocupació del servici públic d'ocupació autonòmica, de tal forma que siga possible realitzar les comunicacions que siguen precises per a les accions de control de les prestacions i de reinserció laboral.
Hauràs d'informar que eres perceptor o perceptora de prestacions per desocupació amb la finalitat de que es trasllade el teu expedient de demandant d'ocupació i de persona perceptora de prestacions per desocupació a la nova oficina.
Pots demanar cita prèvia en la Seu Electrònica del Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) o per telèfon.
Si no estàs d'acord amb la infracció que et comuniquen en la carta i la proposta de sanció, pots presentar en l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla) un escrit d'al·legacions.
Per a presentar-ho tens un termini de quinze dies hàbils des de l'endemà a la notificació de la comunicació de la sanció i pots aportar la documentació que consideres oportuna per a recolzar les teues al·legacions.
Posteriorment, el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) dictarà una resolució estimant o no aquestes al·legacions.
Contra esta resolució, podràs presentar escrit de reclamació prèvia en el termini d'un mes des de la notificació d'aquesta resolució.
Si, finalment, no estàs tampoc d'acord amb la resolució de la reclamació prèvia, podràs interposar una demanda davant el Jutjat social.
En el cas d'estar conforme des del principi amb la infracció i la proposta de sanció, pots deixar transcórrer el termini de quinze dies hàbils esmentat en el primer paràgraf sense presentar al·legacions i esperar al fet que acabe el procediment per resolució administrativa.
Més informació en: Obligacions, infraccions i sancions.
Correspon imposar les sancions en matèria de prestacions per desocupació a l'entitat gestora o Servici Comú de la Seguretat Social competent, a proposta de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
En el cas d'infraccions comeses per les persones sol·licitants o beneficiàries de les prestacions per desocupació de nivell contributiu o assistencial, o de la prestació per cessament d'activitat, la competència correspon a l'entitat gestora, excepte en el cas de les infraccions contingudes en els article 24 . 3 i 25 . 4 de la Llei sobre Infraccions i Sancions en l'Orde Social, en el qual la imposició de la sanció correspondrà al servici públic d'ocupació competent, que comunicarà la sanció, en el moment en què s'impose, a l'entitat gestora de les prestacions per desocupació perquè esta l'execute.
Més informació sobre infraccions i sancions en matèria de prestacions per desocupació en: “Obligacions, infraccions i sancions”.
Si has sigut sancionat amb un mes sense prestació, esta et serà represa d'ofici per part del Servici Públic Ocupació Estatal quan finalitze el període de suspensió, sempre que seguisques en desocupació, no hages esgotat la prestació i mantingues la teua inscripció com a demandant d'ocupació, a més de complir amb la resta dels requisits exigits.
Més informació sobre infraccions i sancions en: “Obligacions, infraccions i sancions”.
Si estàs percebent el subsidi de majors d'anys 52 hauràs de complir amb les mateixes obligacions de les altres persones beneficiàries de prestacions per desocupació; entre estes obligacions es troba la de complir amb les exigències de l'acord d'activitat, que s'inclou en la sol·licitud de prestacions, acceptar una col·locació adequada que et siga oferida per l'oficina d'ocupació o per l'agència de col·locació sense finalitats lucratives.
No pots rebutjar una ocupació si és adequati si ho rebutges, podries cometre una infracció greu i ser sancionat o sancionada amb la pèrdua del seu subsidi per desocupació.
La Llei establix que tenen dret a la protecció per desocupació els qui, podent i volent treballar, perden la seua ocupació per causa aliena a la seua voluntat.
Més informació en: “Obligacions, infraccions i sancions”.
Per a l'exercici 2024 , que es presenta durant l'any 2025 , el SEPE no t'exigirà la presentació de la declaració d'IRPF. Si no tens obligació de presentar-la segons el que determine la normativa tributària, no hauràs de fer-ho per a seguir cobrant o accedir a la teua prestació o subsidi.
Si no pots retornar el cobrament indegut d'una prestació per desocupació en el termini de 30 dies des que vas rebre la resolució del mateix, pots sol·licitar el fraccionament del deute. La seua aprovació comportarà l'aplicació del corresponent interés de demora.
Si no realitzes la devolució i després eres beneficiari o beneficiària de prestacions per desocupació, es procedirà a realitzar la compensació del cobrament indegut amb la prestació, independentment que se t'haja concedit el fraccionament.
Transcorreguts els 30 dies sense que hages retornat el cobrament indegut, (sempre que no s'haja iniciat la compensació per ser novament beneficiari o beneficiària de prestacions o no hages sol·licitat el fraccionament), s'emetrà la corresponent certificació de descobert per la qual s'inicia la via de constrenyiment.
Esta via té un recàrrec de el 20 % sobre l'import del cobrament indegut.
Si el reintegrament, la compensació o la sol·licitud de fraccionament es realitzaren després del termini voluntari, la quantitat deguda s'incrementarà amb els recàrrecs establits legalment.
Si et col·loques a temps complet mentre estàs cobrant una prestació has de comunicar-ho en l'oficina de prestacions (oficina d'ocupació en el cas de Ceuta i Melilla).
En este cas et correspon cobrar la prestació fins al dia anterior a aquell en el qual comences a treballar.
Si t'han ingressat en el compte la prestació per un import superior al que et correspon o per un període de temps que no has de cobrar, el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) t'ho comunicarà, t'informarà del motiu del cobrament indegut, de l'import que deus i t'indicarà un número de compte on realitzar la devolució.
Disposes d'un termini de 30 dies per a retornar el cobrament indegut a partir de la data en la qual se t'ha notificat aquest cobrament.
Pots comunicar la situació que provoca la teua baixa en la prestació (col·locació, jubilació…) al SEPE:
- A través d'Internet, en www.sepe.es, si disposes de certificat digital, DNI electrònic o usuari i contrasenya cl@ve.
- Cridant al telèfond'atenció a la ciutadania.
- En l'oficina d'ocupació del seu domicili, prèvia petició de cita en la Webcitada.
Quan rebes la resolució d'haver percebut un cobrament indegut d'una prestació per desocupació en la qual se't comunica la quantia exacta de la quantitat a retornar, podràs sol·licitar el pagament fraccionat d'aquesta quantia.
La sol·licitud has de presentar-la per escrit davant el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) en el termini de 30 dies a partir de la notificació del cobrament indegut i hauràs de presentar-la abans de l'inici de la recaptació del deute en via executiva.
Si presentes la sol·licitud de fraccionament una vegada transcorregut el termini de trenta dies, s'aplicarà a l'import del deute el recàrrec per ingrés fora de termini.
En la sol·licitud de fraccionamenthauràs de justificar els imports mensuals que pugues retornar d'acord a la teua situació sociolaboral, econòmica, circumstàncies personals i la garantia per a la seua devolució.
La sol·licitud de fraccionament ha de contindre necessàriament les següents dades:
a) Els precisos per a identificar-te i l'import del deute
b) Els motius de la sol·licitud de fraccionament
c) El termini de fraccionament i venciments sol·licitats
d) El lloc o mitjà triat a l'efecte de notificacions
i) Si el deute és superior a 150 000 . euros, hauràs de garantir que pots cobrir l'import principal del deute i els seus recàrrecs si els hi haguera.
Si la sol·licitud de fraccionament no reunira els requisits exigits o no s'aportaren amb ella els documents establits, o s'apreciaren en ella defectes o omissions, se't requerirà perquè esmenes la falta o acompanyes els documents necessaris en el termini de 10 dies, informant-te que en cas contrari es dictarà resolució tenint-te per desistit de la teua sol·licitud.
Si el SEPE et concedix el fraccionament, a la quantitat deguda se li aplicarà l'interés de demora que es trobe vigent a cada moment, des de la seua concessió fins hui de pagament, durant el període de durada del fraccionament.
L'interés que corresponga serà aplicable sobre el principal del deute i, si escau, sobre el corresponent recàrrec.
El SEPE dictarà la resolució per la qual es resolga la teua sol·licitud de fraccionament en el termini màxim de tres mesos, explicats a partir de la data d'entrada de la sol·licitud en el registre. Si transcorre aquest termini sense que hages rebut resolució expressa, la teua sol·licitud ha sigut desestimada.
En la resolució haurà d'indicar-se:
La quantia total del deute
El període al que correspon el deute
La durada i venciments del fraccionament
Els terminis per a la constitució de les garanties, si escau.
Si el SEPE et denega la sol·licitud de fraccionament, la resolució et donarà un nou termini de devolució de 15 dies des de la seua notificació.
Quan percebes indegudament una prestació o subsidi per desocupació, el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) et convocarà perquè en el termini de deu dies al·legues el que estimes oportú.
Transcorregut aquest termini, dictarà resolució assenyalant si has percebut indegudament una prestació o un subsidi per desocupació i la seua quantia.
El termini per a retornar aquesta quantia és 30 de dies a partir de la notificació de la resolució del cobrament indegut.
Has de realitzar l'ingrés en el compte que el SEPE t'indicarà en la mateixa notificació.
Si en el recibo de tu prestación por desempleo aparece un cobro indebido se debe a que en algún momento has cobrado una prestación (o subsidio) sin tener derecho, por darse alguna causa de suspensión, extinción o revisión de dicha prestación.
No obstant açò, el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) et notificarà l'existència de cobrament indegut abans de procedir a la compensació del mateix en el rebut de la teua prestació.
La resolución de sanción muy grave a propuesta de la Inspección de Trabajo y Seguridad Social, generalmente implica la obligación de devolver la cantidad percibida correspondiente a la prestación o subsidio extinguidos.
La presentación del recurso contencioso administrativo contra la sanción y el procedimiento que se inicia hasta su resolución no paralizan por sí mismos el procedimiento de reclamación del cobro indebido consecuencia de la sanción.
Perquè es paralitze la reclamació del cobrament indegut és necessari que demanes la suspensió de l'execució en el mateix escrit d'interposició del recurs o posteriorment, però sempre abans que es dicte la sentència del recurs contenciós.
En el cas que existisca aquesta sol·licitud en el recurs, se suspendrà el procediment de reclamació de cobrament indegut amb independència de la fase en què es trobe fins que resolga el jutjat del contenciós.
El fet que la resolució del contenciós siga contrària a les teues pretensions no impedix que pugues reclamar contra la resolució de cobraments indeguts davant el jutjat social.
Quan la teua empresa, en el termini de cinc dies des de la notificació de la sentència, haja triat readmetre't, haurà d'abonar-te els salaris que hages deixat de cobrar des de la data de l'acomiadament fins a la notificació de la sentència (els fixarà la pròpia sentència en declarar la seua nul·litat o improcedència).
L'empresari o l'empresària hauran de sol·licitar l'alta en la Seguretat Social des de la data de l'acomiadament o extinció inicial i cotitzar a la Seguretat Social pel període corresponent.
Les quantitats que hages percebut en concepte de prestacions per desocupació es consideraran indegudes per causa aliena a tu. L'empresa les ingressarà al Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) (prestació neta abonada) i les restarà dels salaris que no hages percebut i que t'ha d'abonar, amb el límit de la suma dels mateixos.
Si al SEPE li consta que l'empresa va depositar en el jutjat els salaris pendents de percebre per tu i que per aquest motiu esta no ha pogut deduir dels mateixos les prestacions indegudament percebudes per tu, et reclamarà la devolució d'aquestes prestacions.
Si la quantia percebuda com a prestació per desocupació supera els salaris de tramitació, la diferència de cobrament indegut se't reclamarà a tu.
La cuantía que mensualmente puedes obtener para subvencionar las cuotas de Seguridad Social es fija, se calcula con el importe de la aportación íntegra a la Seguridad Social del primer mes de la actividad como autónomo o autónoma, o como socio o socia de cooperativa o sociedad laboral o mercantil.
Si ese mes de trabajo no fuera completo se calcula la cantidad que corresponde a toda la mensualidad. Por eso, cuando recibas la comunicación del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) aprobando tu derecho, debes aportar la documentación que a continuación se indica para que se pueda calcular el importe mensual de la subvención de cuotas a la Seguridad Social:
- Si eres una persona trabajadora por cuenta propia (autónomo o autónoma): el boletín de cotización del primer mes de actividad sellado y/o justificante bancario de haber ingresado su importe en una entidad financiera.
- Si te incorporas al Régimen General o a otro régimen de la Seguridad Social como persona trabajadora por cuenta ajena: la nómina del primer mes de trabajo.
Deberás tener en cuenta que en el caso de haber solicitado y percibido la prestación en la modalidad de pago único y la subvención de cuotas, deberás presentar justificante de la inversión y del inicio de la actividad.
En los casos citados anteriormente, cuando ceses la actividad, podrás reanudar la prestación por desempleo previa solicitud. Si la presentas en el plazo de 15 días hábiles siguientes a partir del cese en el trabajo por cuenta propia, el derecho al cobro nacerá a partir del día siguiente al cese.
Si tras el cese en el trabajo por cuenta propia, tienes derecho a la protección por cese de actividad podrás elegir entre percibir esta o reabrir la prestación por desempleo suspendida. Si optas por la prestación anterior, las cotizaciones que han dado lugar a la nueva prestación (que no has elegido) no podrán tenerse en cuenta para el acceso a una prestación posterior.
Si quieres capitalizar la prestación por desempleo para emprender un negocio, se entiende como inversión todo gasto que efectúes para adquirir bienes o derechos que integren el patrimonio del negocio como parte del activo (por ejemplo un inmueble, maquinaria o equipos informáticos, mobiliario, mercaderías, leasing, etc...) y que sean necesarios para la puesta en marcha de la actividad.
Podrás destinar la prestación capitalizada a los gastos para poner en funcionamiento el negocio, así como al pago de las tasas y tributos.
También puedes destinar hasta el 15 % de la cuantía de la prestación capitalizada al pago de servicios específicos de asesoramiento, formación e información relacionados con la actividad que va a emprender.
Además, se consideran una inversión los gastos previstos durante los tres primeros meses de funcionamiento: cargas tributarias, alquiler, acondicionamiento del local, etc.
Más información en Capitaliza tu prestación.
Una vez que hayas percibido el importe de la capitalización, en el plazo de un mes deberás iniciar la actividad y entregar la documentación que justifique que has invertido el dinero en dicha actividad.
Deberás destinar la cantidad que has recibido a la actividad prevista, según lo que figura en la memoria del proyecto que forma parte del expediente.
En el caso de que la actividad que has iniciado sea diferente a la que constaba en la solicitud y memoria, pero se ajusta a lo establecido en la normativa de aplicación, deberás presentar una nueva memoria y la documentación complementaria que sea necesaria y que te indique el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE).
Pueden darse tres posibilidades:
1.- Que la nueva actividad reúna los requisitos legales, se considere viable el proyecto y la cuantía que requiere su puesta en marcha se ajuste a la inicialmente concedida. En este caso se mantiene el derecho reconocido.
2.- Que la nueva actividad reúna los requisitos legales y se considere viable el proyecto, pero la cuantía concedida no se adapte a la nueva memoria. En este caso el Servicio Público de Empleo Estatal procederá a dictar una nueva resolución ajustando la cantidad reconocida al nuevo proyecto, y si hubiera diferencias entre las dos cuantías, te reclamará los cobros indebidos que procedan.
3.- Que no reúnas los requisitos legales, ni se considere viable el nuevo proyecto. En este caso el Servicio Público de Empleo Estatal procederá a reclamarte todo lo abonado en concepto de pago único.
Se procederá a reclamarte el cobro indebido por el total de la cantidad líquida capitalizada que te hubiera sido ingresada en los siguientes casos:
- Si no inicias la actividad y no justificas suficientemente el motivo.
- Si no destinas la cantidad concedida a tu incorporación como socio o socia o como persona trabajadora de una cooperativa o sociedad laboral.
- Si no destinas la cantidad a la realización de la actividad por cuenta propia.
Si no aplicas o desvías la prestación por desempleo a otros fines distintos a la actividad objeto de la capitalización, podrá considerarse falta muy grave. Esta se sanciona con la pérdida de la prestación por desempleo y además, con la exclusión del derecho a percibir cualquier prestación económica, y en su caso, a la ayuda de fomento de empleo durante un año.
Más información en: Capitaliza tu prestación.
En caso de que se te hubiera abonado el importe total de la prestación contributiva, bien en un solo pago, bien en pagos mensuales para la subvención de cuotas de Seguridad Social, se considera que la prestación está agotada. Aunque te dieras de baja en la actividad emprendida, no tendrías derecho a percibirla de nuevo.
En el caso de que no se te hubiera abonado la totalidad de la prestación contributiva y quedara un remanente, podrás reanudar la prestación pendiente de percibir una vez que haya transcurrido un tiempo equivalente al que habrías cobrado de prestación si no la hubieses capitalizado, es decir, si la hubieras percibido por mensualidades.
Podrás reanudar la prestación, siempre y cuando se cumplan el resto de requisitos, en los siguientes supuestos:
- Si el trabajo por cuenta propia ha sido inferior a 24 meses, siendo indiferente que te hayas dado de alta como persona trabajadora por cuenta propia dentro de alguno de los regímenes de la Seguridad Social.
- Si la duración del trabajo por cuenta propia ha sido superior a 24 meses e inferior a 60 meses y justificas haberte dado de alta como persona trabajadora por cuenta propia en el Régimen Especial de la Seguridad Social de Trabajadores por Cuenta Propia o Autónomos o en el Régimen Especial de Trabajadores del Mar.
En los casos citados anteriormente, cuando cese la actividad, podrás reanudar la prestación por desempleo previa solicitud. Si la presentas en el plazo de 15 días hábiles siguientes a partir del cese en el trabajo por cuenta propia, el derecho al cobro nacerá a partir del día siguiente al cese.
Si tras el cese en el trabajo por cuenta propia, tienes derecho a la protección por cese de actividad podrás elegir entre percibir esta o reabrir la prestación por desempleo suspendida. Si optas por la prestación anterior, las cotizaciones que han dado lugar a la nueva prestación (que no has elegido) no podrán tenerse en cuenta para el acceso a una prestación posterior.
Si se te abona en el pago único la totalidad de la prestación pendiente de percibir, podrás obtener la subvención de las cuotas a la Seguridad Social.
El Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) o el autonómico, abonará el 50 % de la cuota al régimen correspondiente de la Seguridad Social como persona trabajadora autónoma, calculada sobre la base mínima de cotización, o el 100 % de la aportación de la persona trabajadora en las cotizaciones al correspondiente régimen de la Seguridad Social.
En ambos casos, lo abonará durante el tiempo que hubiera durado la prestación por desempleo de no haber percibido el pago único.
Además del pago único de la prestación por desempleo y el abono de cuotas a la Seguridad Social, si quiere constituirse como autónomo o autónoma, podrá contar además con las siguientes ayudas:
- De asistencia técnica.
- Subvención financiera.
- Subvención por Renta de Subsistencia.
En el caso de que quieras convertirte en autónoma o autónomo y tengas la condición de persona con discapacidad, podrás beneficiarte de:
- Subvención parcial de intereses.
- Subvención para inversión en capital fijo.
La gestión de estas ayudas deberás realizarla ante la Dirección Provincial del SEPE, si resides en las ciudades autónomas de Ceuta y Melilla. En el caso de las Comunidades Autónomas deberás dirigirte al servicio público de empleo autonómico.
Si solicitas el pago único de la prestación para constituir una cooperativa laboral o una sociedad laboral o incorporarte como socio o socia a las mismas, las ayudas que puedes obtener deberán ser solicitadas por las propias empresas, que serán las beneficiarias de las mismas, dentro de los programas de ayudas y subvenciones al fomento de la economía social.
Podrán ser objeto de subvención las siguientes acciones:
- Incorporación de personas desempleadas como socias trabajadoras o socias de trabajo.
- Subvenciones de intereses de préstamos.
- Ayudas de asistencia técnica.
- Subvención de inversiones en activo fijo.
- Subvención para cooperativas de enseñanza.
- Subvención de actividades de formación, de difusión y de fomento.
- Ayudas a entidades asociativas de Cooperativas y Sociedades Laborales.
Para la información y gestión de estas ayudas te deberás dirigir al organismo autonómico competente, salvo en las ciudades de Ceuta y Melilla, en que deberás presentar las solicitudes ante la Dirección General de Fomento de la Economía Social y del Fondo Social Europeo.
Más información en: Capitalice su prestación.
La realización de trabajos por cuenta propia o ajena que inicies después de la capitalización de la prestación por desempleo estará sujeta a la normativa general sobre pluriempleo en lo que respecta a cotización, jornada, etc.
No existe una prohibición que impida realizar varias actividades a la vez por haber obtenido previamente el derecho al pago único de la prestación.
Las cotizaciones por desempleo que hayas realizado después de reconocerte la capitalización de la prestación se te podrán tener en cuenta para obtener prestaciones en el futuro.
La memoria para solicitar el pago único consistirá en la redacción de un proyecto que describa la actividad que vaya a realizar y que permita considerar su viabilidad económica y financiera. Dicha memoria deberá incluir los siguientes apartados:
- Datos personales.
- Datos sobre la actividad a realizar, indicando en qué consiste, localidad y provincia donde se va a desarrollar, marco jurídico dentro del cual se va a realizar y fecha prevista de comienzo de la misma.
- Capital necesario total (propio, ajeno y capitalización).
- Distribución prevista del capital.
- Detalle de las inversiones a realizar.
- Datos del local donde se va desarrollar la actividad.
- Previsión de ingresos, gastos y rendimientos para los primeros ejercicios.
- Previsión sobre creación de empleo.
La memoria la puedes elaborar siguiendo el guion que se encuentra en la página Web del Servicio Público de Empleo Estatal, denominado "Plantilla de memoria explicativa del proyecto para el pago único o capitalización".
Para la realización de la memoria también puedes acudir a cualquier consultoría o asesoría privada, o a cualquiera de los servicios que las distintas Administraciones Públicas de carácter estatal, autonómico o local, ponen a disposición de las personas promotoras de nuevos proyectos de actividad.
Si con la capitalización de la prestación por desempleo te beneficias de la subvención de las cuotas de la Seguridad Social, deberás ingresar mensualmente dichas cuotas a la Seguridad Social y posteriormente el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) te devolverá cada mes su importe en la cuenta corriente que hayas indicado, tras comprobar previamente que sigues de alta en la Seguridad Social.
El abono de la subvención se mantiene mientras continúes en la actividad subvencionada o hasta agotar el total de la cuantía de la prestación contributiva que has capitalizado.
El abono de la subvención se mantiene mientras continúes en la actividad cuyas cuotas de la Seguridad Social están subvencionadas o hasta agotar el total de la cuantía de la prestación contributiva que has capitalizado.
Más información en:
Para obtener la prestación contributiva por desempleo, tienes que reunir todos los requisitos necesarios para poder acceder a la misma, encontrarte en alguna de las situaciones legales de desempleo establecidas, tener el período mínimo de cotización exigido y no estar afectado o afectada por alguna de las situaciones de incompatibilidad.
Si quieres incorporarte a esa cooperativa como socio o socia de trabajo, podrás acceder a la prestación contributiva por desempleo en su modalidad de pago único, aunque hayas mantenido con dicha cooperativa un contrato previo e independientemente de su duración.
Más información sobre el pago único en:
Si cobras un subsidio por desempleo no podrás beneficiarte del pago único o capitalización, ya que uno de los requisitos exigidos por la ley es estar percibiendo una prestación contributiva por desempleo.
Si quieres beneficiarte del pago único de la prestación contributiva por desempleo, debes ser titular de la citada prestación en el momento en que presentes la solicitud del pago único y no haber iniciado la actividad antes de presentar dicha solicitud.
El abono de la prestación se te realizará de una sola vez por el importe que corresponda a la aportación obligatoria establecida, con carácter general, en cada cooperativa, o por el importe para la adquisición de acciones o participaciones del capital social en una sociedad laboral, (en ambos casos, requisito necesario para acceder a la condición de socio o socia). No podrías obtener el pago único si realizas dicho desembolso antes de la solicitud del pago.
Si en el momento de la solicitud, formas parte de una cooperativa o sociedad laboral previamente constituida, y en consecuencia, ya efectuaste el desembolso necesario para adquirir la condición de socio o socia, pero aún no se ha iniciado la actividad ni las personas trabajadoras figuran de alta en la Seguridad Social, solo podrás obtener el pago único para la subvención de cuotas.
Más información en:
La normativa que regula el abono de la prestación por desempleo en su modalidad de pago único no establece que este sea incompatible con otras ayudas o subvenciones públicas.
Tendrás que consultar la regulación de dichas ayudas o subvenciones para conocer si entre sus requisitos se hubiera establecido su incompatibilidad con la capitalización o pago único de las prestaciones por desempleo.
La cuantía a percibir para la subvención de cuotas a la Seguridad Social se establece teniendo en cuenta la aportación obligatoria que tengas que realizar en el mes de inicio de la actividad por todos los conceptos, sin tener en cuenta las posibles bonificaciones en la cotización de las que pudieras disfrutar.
A estos efectos, el importe de las ayudas o subvenciones (aisladamente o junto con las subvenciones o ayudas de otras Administraciones Públicas o de otros entes públicos o privados, nacionales o internacionales), no podrá ser en ningún caso superior al coste de la actividad a desarrollar.
Más información sobre el pago único de la prestación en: “Capitaliza tu prestación".
Los estatutos de la cooperativa o de la sociedad laboral han de ser redactados de acuerdo con lo previsto en las disposiciones legales de carácter estatal y autonómico que las regulan.
Para la realización del proyecto de los citados estatutos es aconsejable que acudas a los servicios de información y atención a la ciudadanía que, a nivel estatal, autonómico y local, existen para facilitar ayuda en la puesta en marcha de proyectos empresariales.
También puedes consultar a algún profesional con experiencia en la materia o incluso recibir el asesoramiento de la propia notaría donde se realizará el otorgamiento de escritura pública y la protocolización de los estatutos.
Conviene también recordar que, en aquellas Comunidades Autónomas que hayan asumido la competencia y legislado en la materia, la normativa estatal solo se aplicará en defecto de su propia normativa.
Si pretendes crear o formar parte de una cooperativa o sociedad laboral, el abono de la prestación sirve para facilitar el gasto que te supone la aportación obligatoria establecida, con carácter general, en la cooperativa, o la adquisición de acciones o participaciones del capital social en una sociedad laboral.
Dichas aportaciones se puedan realizar en especie, si esta posibilidad está prevista en los estatutos sociales, por lo que no habría inconveniente en aportar bienes que hayas adquirido antes de tu solicitud de pago único, siempre que la aportación efectiva a la cooperativa o la adquisición de acciones la efectúes después de dicha solicitud.
Si pretendes darte de alta como persona trabajadora autónoma, la finalidad del abono en un solo pago es facilitarte la inversión inicial necesaria para desarrollar la actividad. Para ello has de invertir el importe que percibas de tu prestación en la creación de su puesto de trabajo, por lo que no podrás justificar las adquisiciones y gastos que hayas realizado antes de su solicitud de pago único.
Más información en Capitaliza tu prestación.
Presentada la solicitud de prestaciones, el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) está obligado a dictar resolución expresa en todos los procedimientos y a notificarla a la persona interesada. Una vez sea resuelta su solicitud de prestaciones, recibirás en tu domicilio o en el que nos hayas facilitado para las notificaciones, la resolución del SEPE comunicándote si tu solicitud ha sido aprobada o denegada, indicándote los motivos en este último caso.
No obstante, en cualquier momento, podrás informarte sobre el estado de tramitación de tu expediente:
- En la página Web del SEPE (si dispones de certificado digital, DNI electrónico o usuario y contraseña cl@ve.
- En nuestro servicio de atención telefónica a la ciudadanía.
- En la oficina de prestaciones en la que presentaste tu solicitud, previa petición de cita (por teléfono o en la Web del SEPE).
Si transcurridos tres meses desde la fecha de presentación de su solicitud, no has recibido la resolución, podrás entender que te ha sido denegada por silencio administrativo. En este caso, podrás presentar una reclamación previa a la vía judicial.
Con el desistimiento de la solicitud de la prestación, esta se tiene por no presentada. Podrás desistir mientras el procedimiento no haya concluido, es decir, antes de que el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) resuelva aprobando, denegando o archivando tu solicitud de la prestación.
Podrás presentar el desistimiento de la solicitud a través de la Sede Electrónica, si dispones de certificado digital, o presencialmente en la oficina de prestaciones, solicitando cita previa por teléfono o a través de la Sede Electrónica.
El desistimiento de la solicitud se resolverá favorablemente por el SEPE tras comprobar que la solicitud no está resuelta. Junto a la resolución, se te podrá devolver también la documentación que presentó con la solicitud.
Solo podrás presentar la renuncia a una prestación ya aprobada y supone la extinción de dicha prestación. No se admitiría la renuncia si se hubiera iniciado un proceso de suspensión de la prestación por cualquier causa, si sobre dicha prestación se aplicara una retención judicial o embargo, o si tuviera cobros indebidos con el SEPE.
El procedimiento de revocación o revisión supone la rectificación, en cualquier momento, de oficio o por solicitud de la persona interesada, de los errores materiales, de hecho o aritméticos derivados de sus actos.
Si el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) detecta circunstancias que modifican la prestación que tienes reconocida (el periodo, la cuantía o cualquier otro aspecto que afecte a dicha prestación), incluida su aprobación completa, podrás iniciar el procedimiento de revocación.
Este procedimiento se inicia mediante una notificación en la que se te informa sobre los hechos y fundamentos de derecho por los que procede la revisión administrativa, sus efectos, la modificación del periodo en que se percibe la prestación y de su cuantía, y en su caso, la devolución de la prestación que hayas percibido indebidamente.
Cuando la revisión suponga la revocación total de la prestación, por resultar indebidamente reconocida, se te comunicará que se procede a la suspensión del cobro como medida cautelar. Dispones de un plazo de diez días para alegar lo que estimes oportuno en defensa de tus intereses. Transcurrido dicho plazo y estudiadas tus alegaciones, si las hubo, el SEPE procederá a dictar resolución.
Si no estás de acuerdo con la resolución adoptada, podrás presentar una reclamación previa ante el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), en el plazo de treinta días desde la notificación de la resolución.
Si no estás de acuerdo con la resolución desestimatoria de tu reclamación previa podrás presentar demanda contra la misma ante el Juzgado de lo Social, en el plazo de treinta días a contar desde la fecha en que se notifique dicha desestimación.
La revocación de la resolución que te reconoció la prestación por desempleo, una vez que sea firme, implica la anulación de dicha prestación, es decir, que la misma deja de tener validez y efectos. Se considerará que no se ha procedido al reconocimiento de la prestación, entendiéndose inexistente. Por tanto, no podrás solicitar una reanudación.
Si la Administración no paga dentro de los tres meses siguientes al día de notificación de la resolución judicial o del reconocimiento de la obligación, tendrá que abonarte sobre la cantidad debida el interés legal del dinero fijado por la Ley de Presupuestos.
Deberás reclamarlo por escrito una vez transcurrido el plazo de tres meses.
Sin embargo, en el caso del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), el retraso puede darse en el reconocimiento de la prestación, pero el pago, una vez reconocida, se produce dentro del mes siguiente, por lo tanto, no se dan los requisitos que la Ley determina para la aplicación de intereses de demora.
Las causas del retraso en el reconocimiento (lo que se conoce como demora) suelen ser ajenas a la voluntad del SEPE. Normalmente están provocadas porque es necesario subsanar o mejorar la solicitud, por la falta de documentación y el retraso en aportarla por parte de la persona solicitante o la necesidad de informes para resolver dicha solicitud (por ejemplo, de la Inspección de Trabajo o del Instituto Nacional de la Seguridad Social).
Todas estas circunstancias pueden retrasar la resolución que apruebe la prestación por desempleo, pero nunca atrasarán el pago cuando la resolución haya sido dictada.
Las Administraciones Públicas podrán rectificar en cualquier momento, de oficio o a solicitud de las personas interesadas, los errores materiales, de hecho o aritméticos derivados de sus actos.
En cualquier momento, podrás presentar en tu oficina de prestaciones un escrito indicando el error, aportando la documentación necesaria que justifique los datos correctos; para ello debes pedir cita previa a través de la Sede Electrónica del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) o por teléfono.
En caso de que no puedas presentar el escrito directamente en alguna de las oficinas del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), lo podrás realizar en:
- Los registros de cualquier órgano administrativo que pertenezca a la Administración General del Estado, a la de su Comunidad Autónoma, o a la de alguna de las entidades que integran la Administración Local (si en este caso existiera el oportuno convenio).
- Las oficinas de Correos.
- Las representaciones diplomáticas u oficinas consulares de España en el extranjero.
- Las oficinas de asistencia en materia de registros.
- Cualquier otro registro que establezcan las disposiciones vigentes.
El Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) pone a tu disposición la obtención del certificado de IRPF a través de Internet y del canal telefónico:
- En el primer caso, podrá solicitarlo en la Sede Electrónica, opción “Obtenga un certificado sobre su prestación”. Es necesario que dispongat de certificado digital, DNI electrónico o usuario y contraseña cl@ve. Puedet obtenerlo también mediante PIN enviado al teléfono móvil que conste en nuestra base de datos.
- En el segundo caso, a través del teléfono de atención a la ciudadanía.
- De manera excepcional, podrá acudir a su oficina de prestaciones solicitando cita previa a través de la Sede Electrónica o por teléfono.
La solicitud de la prestación por desempleo requiere de tu inscripción previa como demandante de empleo, por lo que, antes de la solicitud o simultáneamente, deberás inscribirte en la oficina de empleo del Servicio Público de Empleo Autonómico que te corresponda. En el caso de Ceuta y Melilla en la oficina de empleo del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE).
No obstante, en los casos de procedimientos de regulación temporal de empleo de suspensión o reducción de jornada, los servicios públicos de empleo podrán aprobar fórmulas que permitan la inscripción colectiva de las personas trabajadoras afectadas, sin necesidad de que se presenten en la oficina de empleo.
Si estás percibiendo una prestación por desempleo, tienes que cumplir una serie de obligaciones entre las que se encuentra mantener la inscripción como demandante de empleo en la forma y fechas que se determinen por el Servicio de Empleo Autonómico que corresponda (en el caso de Ceuta y Melilla, por el Servicio Público de Empleo Estatal).
No obstante, en el caso de procedimientos de regulación temporal de empleo de suspensión o reducción de jornada, los servicios públicos de empleo podrán aprobar fórmulas que permitan la renovación de la demanda de las personas trabajadoras afectadas, sin necesidad de que se personen en la oficina de empleo.
En cualquiera de las situaciones, debes mantener actualizados los datos del domicilio.
Más información en: “Me he visto afectado por un ERE o un ERTE” y en el espacio ERTE/RED de la web del SEPE.
Si tienes suspendido el contrato por un expediente temporal de regulación de empleo (ERTE), puedes realizar otra actividad laboral, tanto por cuenta ajena como por cuenta propia. La suspensión de la relación laboral te supone a ti y a la empresa la liberación de las obligaciones respectivas de trabajar y remunerar el trabajo.
No obstante, deberás comunicar al Servicio Público de Empleo Estatal las colocaciones que tengas mientras percibes la prestación por desempleo, con el fin de suspender dicha prestación.
En el caso de que tu colocación sea a tiempo parcial, podrás solicitar la compatibilización de la prestación con el contrato a tiempo parcial, restándose de dicha prestación la parte proporcional al tiempo que trabajes.
Puedes comunicar tu colocación al Servicio Público de Empleo Estatal:
- A través de Internet, en www.sepe.es (si dispones de certificado digital, DNI electrónico o usuario y contraseña cl@ve).
- Llamando al teléfono de atención a la ciudadanía.
- En la oficina de prestaciones de tu domicilio (oficina de empleo en el caso de Ceuta y Melilla), previa petición de cita en www.sepe.es o por teléfono.
Más información en: “Me ha afectado un ERE o un ERTE”.
Todas las personas trabajadoras de la empresa, con independencia de la duración de su jornada de trabajo, pueden ser incluidas en un procedimiento de regulación de empleo.
No obstante, si tu reducción de jornada es por guarda legal (cuidado directo de un menor de 12 años o persona con discapacidad que no desempeñe actividad retribuida), para el cálculo de la base reguladora, las bases de cotización se computarán incrementadas hasta el 100 por ciento de la cuantía que hubiera correspondido si se hubiera mantenido, sin reducción, el trabajo a tiempo completo o parcial. Y si la situación legal de desempleo se produce estando en dicha situación de reducción de jornada, las cuantías máxima y mínima se determinarán teniendo en cuenta el indicador público de rentas de efectos múltiples en función de las horas trabajadas antes de la reducción de la jornada.
Ejemplo: persona trabajadora a jornada completa que reduce la jornada por cuidado de hijo menor de 12 años al 50% durante el año anterior al inicio de la suspensión del contrato de trabajo por procedimiento de regulación temporal de empleo. Las bases de cotización de los últimos 6 meses son 1.000,00 euros/mes.
En tal caso, se abonará la prestación considerando una cotización mensual de 2.000 euros, y la cuantía se fijará sin porcentaje de reducción alguno, dado que antes de la reducción de jornada por guarda legal la persona trabajadora prestaba sus servicios al 100 % de la jornada.
Más información sobre prestaciones de desempleo por procedimientos de regulación de empleo en: “Me ha afectado un ERE o un ERTE”.
En caso de suspensión por ERTE, tu relación laboral no se encuentra finalizada, sino suspendida, por lo que la empresa no tiene que darte de baja. Sí comunicará a la Seguridad Social, a la Tesorería, el cambio en la actividad.
Igualmente, en los supuestos de reducción de jornada por procedimiento de regulación temporal de empleo, la empresa está obligada a mantenerte de alta en Seguridad Social. A la Seguridad Social se le comunicará el cambio en la actividad, indicando el porcentaje de actividad que tengas ahora.
No obstante, para temas relacionados con la afiliación a la Seguridad Social puedes informarte a través del número de teléfono 901 50 20 50, o en la página www.seg-social.es.
Más información sobre prestaciones de desempleo por procedimientos de regulación de empleo en: “Me ha afectado un ERE o un ERTE".
Si te encuentras en situación de incapacidad temporal (IT) o de permiso por situación de nacimiento, adopción, guarda con fines de adopción o acogimiento, no te afectarán las medidas de suspensión del contrato o de reducción de la jornada derivadas de un expediente de regulación de empleo hasta que finalice tu situación de incapacidad temporal, maternidad o paternidad.
Si la situación de incapacidad temporal se inicia durante el periodo de suspensión del contrato o de reducción de la jornada percibiendo prestaciones, o habiéndolas solicitado, no deberás realizar gestión alguna ante el SEPE en relación con la misma, ya que será el Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) el que lo comunicará.
Si la situación de permiso por situación de nacimiento, adopción, guarda con fines de adopción o acogimiento se inicia mientras te encuentras afectada o afectado por una medida de suspensión del contrato o de reducción de jornada deberás comunicarlo al SEPE y presentar el documento que indique la finalización de dicho periodo.
Ejemplo: persona trabajadora en IT el 1/3/2022, afectada por una suspensión de contratos entre el 1/4/2022 y el 31/5/2024, consecuencia de un procedimiento de regulación temporal de empleo. Recibe el alta médica el 10/05/2022, en ese momento le afectaría la medida de suspensión, acreditando la finalización de la IT con la presentación del parte de alta médica.
Si la baja médica ocurre durante la vigencia del procedimiento de regulación de empleo, y, por tanto, mientras percibes la prestación por desempleo:
- Si la prestación por IT es a cargo del INSS: el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), por delegación del Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS), te abonará la prestación por incapacidad temporal, cuya cuantía será igual a la prestación por desempleo, con el consumo correspondiente de días de prestación.
- La situación de situación de nacimiento, adopción, guarda con fines de adopción o acogimiento: se te suspenderá el pago de la prestación por desempleo y, una vez solicitada por ti la prestación por maternidad o paternidad, que gestiona directamente el INSS, empezarás a cobrarla. Una vez que termine la prestación por situación de nacimiento, adopción, guarda con fines de adopción o acogimiento se reanudará la prestación por desempleo, previa solicitud de la interesada o interesado, durante el tiempo que te quedara por percibir y por la cuantía que te correspondiera en el momento de la suspensión.
- Si la prestación por IT es a cargo de una Mutua, el SEPE suspende el abono de la prestación desde el primer día de la baja, manteniendo la cotización durante dicho periodo. Será la Mutua la que abone a la persona trabajadora la prestación por IT.
Más información sobre prestaciones de desempleo por ERE o ERTE en: “Me ha afectado un ERE o ERTE”.
Si te afecta una incapacidad temporal mientras percibes la prestación por desempleo como consecuencia de la suspensión de empleo o la reducción de la jornada de trabajo por un procedimiento de regulación temporal de empleo, deberás ponerlo en conocimiento del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE). Comunicarás tanto la baja médica como, en su día, la correspondiente alta. Además, tu empresa comunicará también los días de baja médica a través del correspondiente fichero de días de actividad/inactividad.
Puedes comunicar esta situación:
- Solicitando cita previa en tu oficina de prestaciones y aportando los partes de baja y alta.
- A través de Internet, en la sede del SEPE (si dispones de certificado digital, DNI electrónico o usuario y contraseña cl@ve). Puedes aportar los partes de baja y alta a través de la transacción Gestión de la documentación.
- Presentando pre-solicitud para la baja por IT, en el trámite Baja Prestación. Una vez tengas el alta médica, presenta nuevamente pre-solicitud en el trámite Pre-solicitud de prestación individual. En ambos casos explica brevemente, en el campo Observaciones, esta situación, que estás percibiendo prestación por ERTE y que has pasado a situación de IT o la has finalizado.
- Excepcionalmente, mediante remisión de escrito a través del Registro Electrónico o presentado en una oficina de asistencia en materia de registro, adjuntando los partes de baja y alta médicas.
La empresa, previa autorización de las personas trabajadoras, puede solicitar en la dirección provincial del SEPE correspondiente el intercambio de información con el fin de obtener mensualmente, por medios informáticos, los datos de importes de la nómina de prestaciones y cotización a la Seguridad Social, que serán facilitados por dicha dirección provincial, con el fin de facilitar el cumplimiento de lo establecido en el procedimiento de regulación y el pago de los complementos acordados.
No es posible abonar a la empresa las prestaciones de desempleo. Es un derecho individual que se reconoce y se paga directamente a cada persona trabajadora afectada por el procedimiento de regulación de empleo en una cuenta bancaria de la que sea titular o cotitular.
En todo caso, la persona trabajadora podrá consultar la nómina actual y anterior de su prestación por desempleo en la sede del SEPE.
Como regla general, la suspensión de relaciones laborales derivada de un procedimiento de regulación de empleo debe iniciarse en un día en el que, normalmente, exista actividad en la empresa.
No obstante, la decisión empresarial de suspender las relaciones laborales en virtud de un procedimiento de regulación temporal de empleo no es competencia del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), correspondiendo en todo caso a la jurisdicción social la revisión de dicha decisión empresarial.
Si la entidad gestora de las prestaciones apreciara la existencia de fraude, dolo, coacción o abuso de derecho, podrá solicitar a la autoridad laboral su impugnación.
En los casos de reducción de jornada o suspensión de contrato por procedimiento de regulación temporal de empleo (ERTE), la empresa debe continuar ingresando la aportación empresarial que le corresponda por el periodo de desempleo, de acuerdo con la normativa reguladora de la cotización a la Seguridad Social.
El Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) ingresará únicamente la aportación de la persona trabajadora correspondiente a las horas o días en que está desempleada, una vez descontada de su nómina.
En todo caso, para temas relacionados con la cotización a la Seguridad Social, puedes informarte a través del número de teléfono 901 50 20 50, o en la página www.seg-social.es.
La base reguladora de la prestación por desempleo sirve para calcular el importe de dicha prestación, mientras que la base de cotización por contingencias comunes es la que el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) tiene en cuenta para ingresar las cotizaciones durante el periodo que perciba la prestación de desempleo.
La base reguladora de la prestación por desempleo se obtiene calculando la media de la base de cotización por la contingencia de desempleo correspondiente a los últimos 180 días trabajados, teniendo en cuenta los días naturales de cada mes (30 días noviembre, 31 días diciembre...).
En el caso de extinción de la relación laboral, la base de cotización a la Seguridad Social será la misma que la base reguladora de la prestación.
En el supuesto de regulación temporal de empleo de suspensión de la relación laboral o reducción de jornada, la base de cotización a la Seguridad Social durante la percepción de la prestación de aquellas personas trabajadoras por las que exista obligación legal de cotizar, será equivalente al promedio de las bases de los últimos seis meses de ocupación cotizada por contingencias comunes y por contingencias de accidentes de trabajo y enfermedades profesionales anteriores a la situación legal de desempleo o al momento en que cesó la obligación legal de cotizar.
Durante la suspensión del contrato de trabajo o la reducción de la jornada, la empresa continúa obligada a ingresar la aportación empresarial de cotización a la Seguridad Social.
La excedencia por cuidado de hijo o hija es uno de los supuestos que la legislación laboral contempla como causa de suspensión del contrato de trabajo. Por lo tanto, si tu empresa lleva a cabo un procedimiento de regulación temporal de empleo mientras estás en excedencia, continuarás en período de excedencia y la regulación de empleo te afectará cuando finalice dicho período.
Más información sobre prestaciones por desempleo por un ERE o ERTE en: “Me he visto afectado por un ERE o un ERTE”.
En las prestaciones por desempleo se aplica retención del Impuesto de la Renta de las Personas Físicas (IRPF). Sin embargo, por la propia dinámica del abono de prestaciones en períodos de suspensión de relaciones laborales por procedimiento de regulación temporal de empleo, es poco probable la retención a cuenta en concepto de IRPF, si los importes previstos de prestación no alcanzan el mínimo obligatorio exigido por las normas tributarias para la aplicación de aquella.
Pero, mientras estés percibiendo la prestación por desempleo, puedes solicitar que se te retenga el IRPF o que se te aplique un porcentaje mayor de retención, en su caso, cumplimentando el formulario correspondiente.
Más información sobre prestaciones por desempleo por procedimientos de regulación de empleo en: “Me he visto afectado por un ERE o un ERTE”.
Cuando el periodo de suspensión afecta exclusivamente a determinados días laborables del mes, a efectos del pago y consumo de las prestaciones por desempleo, dichos días laborables se multiplicarán por el coeficiente 1,25 a fin de computar la parte proporcional del descanso semanal, salvo que la suspensión afecte a cinco o seis días laborables consecutivos, en cuyo caso se abonarán y consumirán siete días de prestación por desempleo.
En este caso, puesto que vas a estar desempleado todos los viernes del mes, percibirás en concepto de prestaciones, y se te consumirán, 5 días (4 viernes x 1,25 = 5 días de pago y consumo de prestación).
Más información sobre prestaciones por desempleo durante un ERE o ERTE en: “Me ha afectado un ERE o un ERTE”.
Si, teniendo en cuenta todas las cotizaciones computables que hayas realizado en los seis años anteriores y que no hayas utilizado para el acceso a una prestación anterior, tanto de nivel contributivo como asistencial, reúnes un periodo de ocupación cotizada inferior a 360 días y cumples el resto de requisitos exigidos, podrías acceder, si careces de rentas superiores al 75 % del salario mínimo interprofesional excluida la parte proporcional de dos pagas extraordinarias (cuantías para este año), a un subsidio por desempleo, cuya duración dependerá del número de días trabajados y de si tienes o no responsabilidades familiares (el mínimo de tiempo trabajado será de tres meses si tienes responsabilidades familiares y de seis, en caso contrario).
Más información sobre prestaciones por desempleo por un ERE o un ERTE en: “Me he visto afectado por un ERE o un ERTE”.
Las prestaciones por ERTE COVID han finalizado, a todos los efectos, el día 31 de marzo del 2022, por lo que no pueden percibirse con posterioridad a esta fecha.
No, el tiempo de percepción de prestaciones extraordinarias derivadas de ERTE COVID no se considera periodo de ocupación cotizado a efectos del reconocimiento de un futuro derecho.
Sí, tienes que inscribirte en los Servicios Públicos de Empleo autonómicos como demandante de empleo para que se pueda reconocer tu prestación por desempleo.
Tendrás derecho a la prestación por desempleo si cuando finalices tu contrato has cotizado a desempleo, al menos, 360 días.
La cotización por desempleo es obligatoria para las personas trabajadoras empleadas del hogar a partir del 1 octubre de 2022.
Las cotizaciones efectuadas al desempleo como empleadas de hogar se sumarán a las cotizaciones que pudieras haber efectuado en otros trabajos por cuenta ajena, durante los seis años anteriores a la situación de desempleo, en cualquiera de los regímenes de la Seguridad Social por los que se cotiza a desempleo, siempre que no las hayas utilizado para cobrar una prestación.
Si, mientras estás cobrando la prestación contributiva, empiezas a trabajar por cuenta ajena a tiempo parcial, puedes optar por interrumpir el cobro de la prestación mientras esté vigente el contrato, o compatibilizar el trabajo con el cobro de la prestación contributiva.
- Si interrumpiste la prestación y el contrato dura menos de 360 días, cuando este finalice, puedes solicitar la reanudación de la prestación que tienes interrumpida.
- Si el contrato dura 360 días o más, cuando finalice, puedes solicitar una nueva prestación con estas cotizaciones u optar por reanudar la prestación que interrumpiste al empezar a trabajar. Si optas por reanudar, las cotizaciones que hubieran servido para generar la nueva prestación (que no has elegido), no podrán tenerse en cuenta para una prestación posterior.
Sin embargo, si compatibilizas la prestación con este contrato como empleado de hogar a tiempo parcial podrás seguir percibiendo esta prestación tras el cese, sin tener que optar entre prestaciones, por lo que este período se te acumulará para futuras prestaciones.
Si optas por compatibilizar la prestación con el trabajo se te descontará de la prestación la parte proporcional a las tres horas trabajadas. Puedes obtener más información pinchando aquí.
Si realizas trabajos a tiempo parcial para cuatro casas y pierdes uno de ellos, manteniendo los otros tres contratos, podrás percibir la prestación por desempleo por el cese en el trabajo que pierdes, siempre que la suma de las jornadas de los empleos que mantienes no alcance la duración de la jornada a tiempo completo.
De la cuantía de la prestación resultante se restará la parte proporcional a la jornada de trabajo que realices en los empleos que mantienes.
El Ministerio de Trabajo y Economía Social pondrá a disposición de las personas empleadoras modelos e información para la debida notificación de la extinción del contrato de trabajo a las personas trabajadoras. El certificado de empresa será un documento esencial para que podamos reconocer tu prestación por desempleo. Lo tendrá que enviar al SEPE tu persona empleadora por internet, a través de Certific@2 (aplicación web que el Servicio Público de Empleo Estatal pone a disposición de empresarios, empresarias y personas colegiadas profesionales para transmitir entre otras comunicaciones el certificado de empresa de cese de la relación laboral). Para más información pinche el siguiente enlace: https://www.sepe.es/HomeSepe/prestaciones-desempleo/FAQS/remision-electronica-datos-trabajadores-certifica2/que-es-certificados.html
En el caso de no poder remitir dicho certificado por medios electrónicos, se admitirá, por parte de este organismo, el certificado de empresa en formato papel aportado por las personas trabajadoras del hogar familiar junto con su presolicitud o su solicitud de prestaciones por desempleo, siempre que se encuentre debidamente cumplimentado.
La cotización por desempleo será obligatoria para las personas trabajadoras empleadas de hogar, a partir del 1 de octubre de 2022, independientemente de si el contrato es anterior o posterior a dicha fecha.
Las bases de cotización para desempleo serán las correspondientes a las contingencias de accidentes de trabajo y enfermedades profesionales.
El tipo de cotización aplicable entre el 1 de octubre de 2022 y el 31 de diciembre de 2022, será el 6,05 por ciento, del que el 5 por ciento será a cargo de la persona empleadora y el 1,05 por ciento a cargo de la persona empleada.
A partir de enero de 2023 la cotización se realizará de acuerdo con lo establecido en la correspondiente Ley de Presupuestos Generales del Estado.
Podrás acceder al subsidio por desempleo en las mismas condiciones que el resto de personas trabajadoras por cuenta ajena.
Sí, puedes solicitar el documento U1 antes de tu salida de España con la información de los períodos cubiertos como persona Empleada de Hogar para que sean tenidos en cuenta en otro país comunitario a efectos de prestaciones por desempleo.
Certific@2 es una aplicación web que el Servicio Público de Empleo Estatal pone a disposición de empresarios, empresarias y personas colegiadas profesionales para transmitir las siguientes comunicaciones:
- Certificado de empresa de cese de la relación laboral.
- Periodos de actividad laboral de las personas trabajadoras fijas discontinuas y las afectadas por un expediente de regulación de empleo de suspensión o de reducción de jornada, permitiendo a la persona trabajadora, en estos casos, tramitar las reanudaciones de la prestación sin tener que desplazarse a las oficinas.
- Altas de prestaciones de personas trabajadoras afectadas por expediente de regulación de empleo.
- Comunicación previa de datos sobre despidos colectivos, suspensión de contratos y reducción de jornada, prevista en la Orden ESS/982/2013.
A través de esta aplicación se sustituye la entrega del certificado de empresa en formato papel a la persona trabajadora para que lo presente en las oficinas de prestaciones (oficina de empleo en el caso de Ceuta y Melilla). Permite reducir y simplificar los trámites,así como agilizar la reanudación de la prestación por desempleo para determinados colectivos de personas trabajadoras que tienen frecuentes períodos de actividad e inactividad.
La aplicación Certific@2 permite a su vez a las empresas consultar los datos de los certificados de empresa enviados al Servicio Público de Empleo Estatal, así como imprimir copias de los mismos.
Sí, con independencia de que formule o no solicitud de prestación por desempleo y de que ésta sea, en su caso, denegada por no estar en situación legal de desempleo.
Aunque la persona trabajadora cause baja voluntaria, la empresa debe enviar el certificado de empresa, con independencia de que presente o no solicitud de prestación por desempleo y de que esta sea, en su caso, denegada por no estar en situación legal de desempleo.
Más información sobre el envío de certificado de empresa en: “Certificado de empresa".
El envío de los datos del certificado de empresa por medios electrónicos es obligatorio para todas las empresas, agrupaciones de empresas y demás sujetos responsables de la obligación de cotizar, encuadrados en cualquiera de los regímenes del Sistema de Seguridad Social, con independencia del número de personas trabajadoras que mantengan en alta.
Se realizará el envío a través de la aplicación Certific@2 en la Sede Electrónica del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE).
De manera excepcional, si no fuera posible, la empresa está obligada a entregar a la persona trabajadora el certificado de empresa en el modelo oficial disponible en las oficinas de prestaciones (oficina de empleo en el caso de Ceuta y Melilla) o en www.sepe.es.
Solo en caso de que la empresa no esté integrada en el sistema RED de la Seguridad Social, son necesarios los documentos de cotización TC2 de los seis meses precedentes al cese en la relación laboral.
Puedes acceder a la aplicación desde la Web del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) www.sepe.es, vía Sede electrónica desde “Procedimientos y servicios”-“Empresas”.
Deberás certificar la última situación en la que cesa la persona trabajadora, por lo tanto, el tipo de contrato certificado será el que corresponde a su situación legal, tanto si se modifica de parcial a completa como si se cambia de completa a parcial.
En cuanto a las bases de cotización, deberás certificar las bases reales del trabajador o trabajadora de los últimos 180 días, salvo que la duración del contrato haya sido inferior.
Acceso a Certific@2.
Para que una empresa o persona habilitada profesional pueda utilizar Certific@2, debe identificarse ante el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE). Hay dos formas posibles de identificarse:
- Con la autorización concedida por la aplicación Contrat@ (servicio Web del SEPE que permite a los empresarios y las empresarias comunicar por Internet el contenido de la contratación laboral a los servicios públicos de empleo), que consiste en un código de usuario y una clave personal que se solicitará a través de la citada aplicación.
- Mediante cualquiera de los certificados digitales expedidos por alguna de las autoridades de certificación reconocidas.
Los tipos de usuarios que se pueden utilizar en la Web del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) son:
- Para acceso a Certific@2 (empresas): Pueden ser de dos tipos:
- Usuario/a principal (o autorizado/a): los específicos de empresas, que se corresponden con los CIF O NIF autorizados en la aplicación Contrat@2.
- Usuario/a asociado/a: cualquiera con autorización de dos o más empresas para gestionar sus comunicaciones. - Para acceso a la Web del SEPE: Cualquier ciudadano/a o empresa que se dé de alta a sí mismo/a a través de la Web; solo tendrá acceso al punto de encuentro. Este usuario o usuaria no es válido para acceder a Certific@2.
Para acceder a las distintas opciones que te proporciona la Sede Electrónica del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), puedes hacerlo de diferentes formas:
1. Acceso a Certific@2 con usuario y contraseña de Contrat@.
- Todos los usuarios de Contrat@ tienen acceso a Certific@2.
- Las altas de usuarios en Contrat@ se repercuten en SEPE en 24 horas (48 horas si se trata del entorno de pruebas de ficheros XML).
- De forma temporal, no se repercute a SEPE el cambio de contraseña en Contrat@ para el acceso a Certific@2. Próximamente se habilitará este servicio para que el cambio de contraseña permita acceder a Certific@2.
- El acceso a Certific@2 se realiza con usuario principal (o autorizado) o con usuario asociado:
1.1. Con usuario principal (o autorizado):
- Si el usuario es un CIF:
- En el campo usuario se debe introducir el CIF.
- En el campo contraseña se debe introducir la clave de acceso a Contrat@.
- En el campo CIF no se debe introducir nada.
- Si el usuario es un NIF:
- En el campo usuario se debe introducir el NIF anteponiendo en la primera posición por la izquierda una “D”.
- En el campo contraseña se debe introducir la clave de acceso a Contrat@.
- En el campo CIF no se debe introducir nada.
- Si el usuario es un NIE:
- En el campo usuario se debe introducir el NIF anteponiendo en la primera posición por la izquierda una “E”.
- En el campo contraseña se debe introducir la clave de acceso a Contrat@.
- En el campo CIF no se debe introducir nada.
1.2. Con usuario asociado:
- Si el usuario es un NIF:
- En el campo usuario se debe introducir el NIF anteponiendo en la primera posición por la izquierda una “D”.
- En el campo contraseña se debe introducir la clave de acceso a Contrat@.
- En el campo CIF se debe introducir el CIF de la empresa a la que se representa.
- Si el usuario es un NIE:
- En el campo usuario se debe introducir el NIF anteponiendo en la primera posición por la izquierda una “E”.
- En el campo contraseña se debe introducir la clave de acceso a Contrat@.
- En el campo CIF se debe introducir el CIF de la empresa a la que se representa.
2. Acceso a Certific@2 con certificado digital o DNI electrónico
El acceso con certificado digital o DNI electrónico a Certific@2 es posible a través de cualquiera de estas rutas:
- Sede electrónica- Empresas -Certific@2 - Acceso a la aplicación - Certificado digital o DNI electrónico.
- www.sepe.es - Empresas - Servicios para empresas- Acceso a la aplicación - Certificado digital o DNI electrónico.
Para la correcta comunicación entre la empresa y el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), son de vital importancia el teléfono y la dirección de correo electrónico, ya que todas las notificaciones de los resultados de los envíos realizados se harán en la dirección de correo electrónico que figure en la base de datos de la aplicación Certific@2 correspondiente al usuario o usuaria que entró en la aplicación y realizó el envío de cada uno de los ficheros de comunicación.
Dentro de la aplicación Certific@2, en el menú principal, aparece la opción “Modificación de datos de contacto”, a través de la cual podrás modificar la dirección de correo electrónico en la que quieres recibir el resultado de las comunicaciones que haya realizado.
Siempre que accedas, podrás confirmar tus datos de contacto, o bien modificarlos en caso de que no sean correctos.
Tras el preprocesado de la comunicación enviada al Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), se te notificará el resultado de dicho preproceso, normalmente antes de 24 horas.
La notificación se hará en la dirección de correo electrónico que figure en la base de datos de la aplicación Certific@2 correspondiente al usuario que figure como representante en cada uno de los ficheros de comunicación.
La aportación de dicha información es una parte obligatoria de dicho proceso.
El mensaje enviado contendrá el identificador de la comunicación a la que se responde y un fichero en formato XML, el cual sigue la estructura del correspondiente esquema XSD publicado por el SEPE.
En concreto, la estructura del fichero de respuesta es la siguiente:
- Bloque de datos que contiene la información de la comunicación original enviada por la empresa.
- Bloque de datos en el que se muestra el resultado del tratamiento del fichero, el cual se encuentra al final del fichero XML de respuesta. Este bloque contiene la siguiente información:
- Resultado del procesado de la comunicación.
- Número de personas trabajadoras incluidas en la comunicación.
- Número de personas trabajadoras procesadas con éxito.
- Un bloque con los errores asociados a aquellas personas trabajadoras que se han procesado con error.
- Un bloque con los errores de tipo genérico (errores en los datos de la persona representante o de la empresa) detectados en la comunicación.
- Huella digital del contenido del fichero de respuesta.
El resultado del procesado de una comunicación puede ser:
- Procesado: cuando todas las personas trabajadoras incluidas en la comunicación son procesadas.
- Procesado parcialmente: cuando algunas de las personas trabajadoras de la comunicación no son procesadas.
- Rechazado: cuando no se consigue procesar ninguna persona trabajadora debido a un error en los datos genéricos de la comunicación (datos de la empresa o de su representante) o porque hay error en todas las personas trabajadoras.
Los registros de las personas trabajadoras que no puedan ser procesados, se incluirán también en el fichero de respuesta junto con un código identificativo de la causa de error. El significado de estos códigos se puede ver en el apartado: "Ayuda XML _ Tablas de códigos de respuesta de la aplicación".
Si tras el envío de una comunicación al Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) a través de Certific@2, el resultado del procesado de una comunicación es “procesado parcialmente”, la empresa deberá generar un fichero nuevo con los datos corregidos tan solo de las personas trabajadoras no procesadas y proceder a un nuevo envío.
"Procesado parcialmente" significa que algunas de las personas trabajadoras de la comunicación no han sido procesadas, en cambio, sí lo habrán sido el resto, grabándose en nuestra base de datos.
Los registros de las personas trabajadoras que no pueden ser procesadas se incluirán también en el fichero de respuesta junto con un código identificativo de la causa de error. El significado de estos códigos se puede ver en el apartado Ayuda XML - Última Versión en la "Tabla de códigos de respuesta" - Tabla Terrores.txt.
Si al enviar la empresa ficheros XML al Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), existe algún error en los datos remitidos, se identifica por medio de unos códigos de error del tipo: HT000…, WG000…, DNT000…, HG000…, WT000…
Para saber el literal del código de error y poder identificarlo, existe la tabla ERRORES.TXT dentro del apartado AYUDA XML – Ultima Versión – Tabla de códigos de respuesta, dentro de la aplicación Certific@2.
Una vez identificado el error, debe ser corregido en el fichero y volver a realizar el envío.
Existen cuatro tipos de estructura de ficheros XML para comunicaciones al Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE):
a) Fichero XML de comunicación de periodos de actividad.
b) Fichero XML de comunicación de certificados de cese.
c) Fichero XML de comunicación de altas de prestaciones por expediente de regulación de empleo.
d) Fichero XML de comunicación previa de datos sobre despidos colectivos, suspensión de contratos y reducción de jornada (procedimientos de ERE o ERTE *).
La aplicación Certific@2 ofrece la posibilidad de crear dichos ficheros XML con ayuda de un asistente según el tipo de fichero que se pretenda enviar (datos de periodos de actividad, datos de certificado de empresa o datos de altas de prestaciones por ERE o ERTE).
Nota importante: para poder ejecutar cualquiera de los tres asistentes, es necesario tener instalada en el equipo informático la última versión de JAVA. Las instrucciones para saber cómo instalarla están accesibles desde el botón inferior izquierdo de esta página (justo debajo del asistente de certificados de empresa).
En el menú principal de la aplicación Certific@2, dentro de la opción Ayuda XML, el usuario dispondrá de la descripción de cada uno de los ficheros, estando detallada en cada uno de los manuales:
- Manual de Usuario de Periodos de Actividad. (PDF - 1,57Mb)
- Manual de Usuario de Certificado de Empresa de Cese. (PDF - 1,63Mb)
- Manual de Usuario de Altas de prestaciones por EREs. (PDF - 1,45Mb)
- Manual de Usuario de Procedimiento de ERE. (PDF - 2,60Mb) (*)
- Última versión – Esquemas XSD
(*) Procedimientos de ERE o ERTE se refiere a la comunicación previa de datos sobre despidos colectivos, suspensión de contratos y reducción de jornada.
Además en la misma dirección tiene disponible un entorno para el envío de ficheros XML en pruebas y la posibilidad de aclarar dudas o realizar consultas a través del buzón de la aplicación Certific@2.
Si el fichero no se ajusta a la estructura que marca el SEPE la aplicación envía el siguiente mensaje de error: El fichero enviado no sigue el esquema XML publicado en nuestra WEB, indicando línea, columna y etiqueta en la cual se ha detectado el error.
Tanto en las comunicaciones de periodos de actividad como de certificados de empresa y de las altas en prestaciones por ERE, el Servicio Público de Empleo estatal (SEPE) notifica en la dirección de correo electrónico correspondiente al usuario o usuaria que realiza el envío, un mensaje que contendrá el identificador de la comunicación junto con un fichero de respuesta en formato XML.
La estructura del fichero respuesta es la siguiente:
- Bloque de datos con la información de la comunicación original.
- Bloque de datos con el resultado del tratamiento del fichero.
- Huella digital del contenido del fichero de respuesta.
Esta huella digital actuará como firma y sello del SEPE, y servirá como justificante de los datos que se han remitido en el fichero.
Si envía el certificado de empresa por formulario web a través de la aplicación Certific@2 obtendrás un resguardo con datos del certificado de empresa y con un número de registro.
La emisión del resguardo se produce cuando se han cumplimentado correctamente los datos del certificado de empresa, abriéndose al final del proceso una nueva página del navegador conteniendo el PDF.
También en ese momento se produce la emisión del PDF con los datos del certificado.
Dentro del menú principal de la aplicación Certific@2, a través de la opción Ayuda XML-Última Versión-Tablas de códigos, existen una serie de ficheros que contienen la información con los códigos necesarios para cumplimentar algunos de los campos que necesitan los ficheros XML. (Ej. TKDIASAC.txt contiene los códigos posibles para rellenar el campo Código de Actividad).
En los manuales de usuario se detallan todos los campos necesarios para crear el fichero XML (descripción, formato y longitud y validación); es allí donde se hace referencia al nombre de la tabla necesaria.
Los certificados de empresa enviados por las empresas, aunque las personas trabajadoras no soliciten prestación por desempleo, quedarán registrados en las bases de datos del Servicio Públicos de Empleo Estatal (SEPE), para el reconocimiento de futuras prestaciones por desempleo.
Acceso a Certific@2.
Sí, se tendrán en cuenta los períodos cotizados en Reino Unido. Para ello necesitas residir y trabajar en último lugar en España.
Se tendrán en cuenta los períodos cotizados en UK antes y después del final del período transitorio (31.12.2020) si resides y trabajas en último lugar en España.
Sí, puedes sumar los períodos cotizados en UK a los cotizados en último lugar en España, siempre que, de acuerdo con la legislación española, dichos períodos se hayan cubierto en los seis años anteriores a la última situación legal de desempleo en España.
- Las personas nacionales del Reino Unido que residan legalmente en España
- Las personas españolas y nacionales los Estados miembros de la Unión Europea, del Espacio Económico Europeo y de Suiza
Debes aportar el documento U1 que deberás solicitar a la institución británica de desempleo a través del siguiente enlace:
https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/NICs_iForms/1.0/CA3916&template=CA3916.xdp
Si no aportas el U1 cuando vayas a realizar la solicitud de su prestación por desempleo en España, el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) solicitará la información de tus cotizaciones por medios telemáticos a Reino Unido.
Sí, en Reino Unido se pueden hacer valer los períodos cotizados en España antes y después del final del período transitorio. Necesitas residir y trabajar en último lugar en Reino Unido.
Deberás solicitar al SEPE el documento U1 antes de tu salida de España.
Si no llevas el U1 cuando vayas a realizar la solicitud de tu prestación por desempleo en Reino Unido, la institución británica de desempleo solicitará la información de tus cotizaciones por medios telemáticos a España.
Para acceder a prestación contributiva debes cumplir los requisitos de la legislación española para el desempleo (360 días cotizados sumando los períodos de seguro cubiertos en Reino Unido y España) y acreditar situación legal de desempleo en tu último trabajo en España.
No se exige un período mínimo de trabajo en España en último lugar. Debes completar 360 días de períodos cotizados en Reino Unido y España para acceder a prestación contributiva.
Debes solicitar cita previa en una oficina del SEPE y aportar el documento U1 emitido por la institución británica de desempleo con la información de los períodos cotizados en los seis años anteriores a tu situación legal de desempleo. Si no dispones de dicho documento, el SEPE solicitará la información de sus períodos cotizados a Reino Unido.
Si no trabajas a tu regreso a España, tienes la opción de COTIZACIONES ANTERIORES A TU SALIDA DE ESPAÑA. Puedes acceder a prestación contributiva por las cotizaciones acreditadas en España antes de la salida al extranjero que no se hubiesen utilizado para otro derecho anterior siempre que hubieras cotizado 360 días o más.
Se podrán acreditar los períodos cotizados en Reino Unido con el U1.
Si eres nacional de la Unión Europea perceptora o perceptor de prestación por desempleo en Reino Unido puedes exportar tu prestación a España para la búsqueda de empleo, siempre que:
- hayas trabajado en Reino Unido sin interrupción desde el 31.12.2020, y
- te encuentres protegida o protegido por el Acuerdo de Retirada.
A partir del 1 de enero de 2021 no puede autorizarse la exportación de la prestación a UK a las personas españolas ni a las nacionales de otros Estados de la Unión Europea que desde el 31/12/2020 y hasta la fecha en la que la soliciten, se encuentren residiendo y trabajando en España, pues no estarían en ninguno de los supuestos protegidos por el art. 30.1 del Acuerdo de Retirada.
Las personas nacionales británicas que a 31/12/2020 hasta la fecha en que soliciten la exportación, hayan estado sin interrupción sujetas a la legislación española por residir y trabajar en España.
Sí, las personas nacionales de la UE, que hubieran trabajado en Gibraltar, sujetas a la legislación de Reino Unido antes del 31.12.2020, podrán hacer valer en España los períodos cotizados en Gibraltar antes y después del Brexit siempre que residan y la última actividad laboral tenga lugar en España.
Podrán acreditar las cotizaciones en Gibraltar aportando el U1.
Sí, al ser España tu país de residencia durante su trabajo en Gibraltar, podrás acceder a prestación en España por los períodos de seguro acreditados en Gibraltar antes y después del Brexit, sin que sea necesario que hayas cotizado en último lugar en España.
Podrás acreditar las cotizaciones en Gibraltar aportando el U1.
1.- Los españoles y españolas que hubieran trasladado de forma efectiva su residencia a Gibraltar y acrediten, al menos, doce meses de trabajo allí en los últimos seis años, siempre que cumplan el resto de requisitos exigidos, podrán acceder al subsidio de persona emigrante retornada.
2.- Si tienes suficientes cotizaciones anteriores a la salida de España (360 días) puedes percibir la prestación por desempleo de nivel contributivo siempre que no se hubiesen utilizado para otro derecho anterior.
Podrás acreditar las cotizaciones en Gibraltar aportando el U1 o el Certificado de Emigrante Retornado.